Lely+Grazeway+R+registreert+weidegang+koeien
Nieuws
© Eigen Foto

Lely Grazeway R registreert weidegang koeien

Lely introduceert de Grazeway R, een nieuw goedgekeurd registratiesysteem voor bedrijven die weidemelk produceren. Het systeem registreert automatisch de weidegang per koe.

Het systeem bestaat uit de Grazeway R, een registratiepoort, en bijbehorende rapportage die de beweidingsduur inzichtelijk maakt. De ringantenne in de Grazeway R herkent de koe tijdens de loop vanuit elke positie. Dit zorgt voor een vlotte en gemakkelijke doorstroom van koeien naar binnen.

Via de Grazeway of de Astronaut worden de koeien herkend en geregistreerd op het moment dat ze naar buiten gaan. Bij het vanuit de weide naar binnen komen passeren de dieren de Grazeway R, waarbij de koeien weer herkend en geregistreerd worden.

Deze informatie maakt het mogelijk om het beweidingsmanagement te sturen en om de beweidingsduur per koe aan te tonen voor de weidemelk borging. Het totale systeem is officieel goedgekeurd door Stichting Weidegang en is te gebruiken op bedrijven die werken met ISO-herkenning.

Beweidingsduur

Met de Grazeway R beschikt de veehouder over betrouwbare en waardevolle informatie die inzicht geeft in beweiding en beweidingsduur. Het systeem toont onder andere gegevens over de tijdstippen wanneer de koeien het meeste buiten zijn, welke percelen de dieren smakelijk vinden, wanneer ze binnen komen, welke dieren makkelijk naar buiten gaan en welke dieren hierin wellicht extra getraind moeten worden.

Bovendien geeft het extra inzicht in het aanbod vers weidegras en het bezoekgedrag van koeien aan de melkrobot. Met behulp van deze data kunnen managementbeslissingen over weidegang worden genomen.

Gecertificeerd

Het systeem is per 1 december goedgekeurd door Stichting Weidegang en toegelaten op de witte lijst van gecertificeerde meetsystemen in Nederland. Veehouders kunnen met dit gecertificeerde systeem de beweidingsduur van de koeien aantonen en hiermee de levering van weidemelk aan de zuivelverwerker borgen.

De Grazeway R is vanaf begin 2018 beschikbaar.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  27° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  31° / 16°
  10 %
 • Woensdag
  35° / 20°
  10 %
Meer weer