Brussel grijpt niet in na dode grazers Oostvaardersplassen

De Europese Commissie gaat zich niet bemoeien met de sterfte van grote grazers in de Oostvaardersplassen. Dierenwelzijn in dergelijke natuurgebieden is een zaak van de lidstaten.

Brussel+grijpt+niet+in+na+dode+grazers+Oostvaardersplassen
© Staatsbosbeheer

Dat antwoordt milieucommissaris Karmenu Vella van de Europese Unie (EU) op vragen van CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik. Hij zegt niets te weten van 'de vermeende negatieve gevolgen van het huidige Nederlandse beleid'.

Meer dan de helft van konikpaarden, edelherten en heckrunderen overleefde in de Oostvaardersplassen afgelopen winter niet. Bijna 90 procent van de bijna drieduizend gestorven dieren werd afgeschoten. De CDA-politica wilde dat Brussel zou ingrijpen. Volgens haar is het project volstrekt mislukt.

Nationale bevoegdheid

EU-wetgeving over dierenwelzijn schrijft voor dat grote herbivoren voldoende te grazen hebben. Die regels zijn echter alleen van toepassing op landbouwhuisdieren, geeft Vella aan. De dierenwelzijnskwestie die Schreijer aankaart, 'valt derhalve onder de exclusieve nationale bevoegdheid, waarbij de commissie niet kan optreden'.

'Het lijkt mij dat er iets schort aan het Europees toezicht op Natura 2000-gebied Oostvaardersplassen', reageerde Schreijer.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer