Veel+grote+grazers+Oostvaardersplassen+geschoten
Nieuws
© Staatsbosbeheer

Veel grote grazers Oostvaardersplassen geschoten

In de Oostvaardersplassen zijn afgelopen maand 759 edelherten, 37 runderen en 137 paarden geschoten. De conditie van deze grote grazers was van dien aard dat ze het einde van de winter niet zouden halen.

Deze grote grazers zijn daarom volgens het geldend protocol geschoten, meldt Staatsbosbeheer. Daarnaast stierven in maart 199 edelherten, twintig paarden en drie runderen een natuurlijke dood.

Tijdens deze winterperiode, die begon op 1 december 2017, nam de populatie in de Oostvaardersplassen met 2.969 dieren af: 2.479 edelherten, 73 runderen en 417 paarden. Vergeleken met de aantallen van de laatste helikoptertelling van oktober vorig jaar, zijn er nu 57 procent minder dieren.

Winterweer

De afgelopen maanden had Staatsbosbeheer naar eigen zeggen te maken met bijzondere 'winterse' omstandigheden. 'De maand december begon met overvloedige regenval, die aanhield tot halverwege januari. Hierdoor moesten de dieren al vrij vroeg terugvallen op hun vetreserves.'

Veel jongere en oudere dieren, die in de zomer en herfst onvoldoende vet opbouwden, zijn in deze periode uitgevallen. 'Maart begon met winterse temperaturen en was zelfs kouder dan januari en februari dit jaar. Normaal is dit het staartje van de winterperiode en houden veel dieren het goed vol tot het voorjaar begint.'

Winterrapportage

De lage temperaturen, gecombineerd met de felle noordoostenwind waren zwaar voor de grote grazers, stelt Staatsbosbeheer. Er zullen daardoor ook in april nog dieren uitvallen. 'Op basis van het huidige aantalsverloop is de verwachting dat de populatie dan op hetzelfde niveau is als in het jaar 2002.'

De aantallen zijn hiermee terug naar de helft van de ecologische draagkracht van het gebied. Aankomend voorjaar en zomer zal er veel voedsel beschikbaar zijn voor elk dier en kunnen de overblijvende grote grazers weer reserves opbouwen voor de aankomende winter.

Bijvoeren

Staatsbosbeheer voert op verzoek van provincie Flevoland sinds 1 maart schraal hooi in het gebied bij. Dat gebeurde eerst op zeven verschillende plekken, maar dat werd snel uitgebreid naar tien. 'De hoeveelheid hooi per voerplek werd bovendien verdubbeld. We hebben geconstateerd dat de dieren het hooi eten.'

Het is volgens Staatsbosbeheer nog te vroeg om conclusies te trekken over de effecten van het legaal en illegaal bijvoeren van de dieren met hooi op de gezondheid en populatieontwikkeling. De Gezondheidsdienst voor Dieren is bij onderzoek hierover betrokken.

Weer

 • Zaterdag
  24° / 16°
  60 %
 • Zondag
  23° / 16°
  20 %
 • Maandag
  27° / 14°
  10 %
Meer weer