LTO+noemt+WNF%2Dplan+grote+grazers+wanhoopsoffensief
Nieuws
© Staatsbosbeheer

LTO noemt WNF-plan grote grazers wanhoopsoffensief

Een wanhoopsoffensief noemt LTO het plan van het Wereld Natuur Fonds (WNF) en De Faunabescherming om de Oostvaardersplassen met het Horsterwold bij Zeewolde te verbinden. 'Het is absoluut niet realistisch', stelt LTO Noord Flevoland-voorzitter Arnold Michielsen.

In een ingezonden brief in De Stentor pleit WNF-directeur Kirsten Schuijt voor de verbinding met het Horsterwold via het Oostvaarderswold. Volgens WNF krijgen de grote grazers hierdoor de kans om ergens anders voedsel te vinden. Ruim 6.200 mensen hebben inmiddels de petitie ondertekend van De Faunabescherming om de dieren meer ruimte te geven door een verbindingszone met de Veluwe.

Met het voorstel voor Oostvaarderswold borduren de natuurorganisaties voort op een oud plan. Dat plan werd rond 2006 al gelanceerd.

Onvoldoende geld

LTO Noord zorgde ervoor dat de Raad van State in 2012 dit idee van tafel veegde. Volgens de Raad van State was onvoldoende aangetoond dat er genoeg geld was om de zone te realiseren.

Politiek gezien krijgen de initiatiefnemers de handen in Flevoland niet op elkaar voor het plan, verwacht Michielsen. 'Een meerderheid van de Provinciale Staten is tegen. Die gaat de vingers niet weer branden aan het Oostvaarderswold.' De provincie werd in 2012 verweten dat ze te weinig rekening had gehouden met de financiële risico's van de verbindingszone.

Schade

Boeren rond de Veluwe vrezen vooral voor meer gewas- en vertrappingsschade als er meer edelherten via het Oostvaarderswold naar Zeewolde en de Veluwe komen. 'Je schaamt je als boer dood als dat gebeurt. Je bent trots op je product en wilt niet dat het op deze manier wordt vernield', stelt LTO Noord-bestuurder Dirk Dekker die het plan 'van de zotte' vindt.

Daarnaast is Dekker bang voor ziekte-insleep. 'De dieren in de Oostvaardersplassen zijn in slechte staat. Hun weerstand is helemaal weg. Ze kunnen allerlei ziektes meebrengen. Ik neem aan dat natuurorganisaties daar ook niet op zitten te wachten bij al de gezonde herten op de Veluwe.'

Natura 2000

Volgens Michielsen is het vooral zaak om goed te kijken waar de Oostervaardersplassen voor bedoeld is als Natura 2000-gebied. De focus ligt nu te veel op de grote grazers, vindt hij

'Je moet goed kijken naar de status van het Natura 2000-gebied. Wat kan het gebied aan? De focus moet niet alleen liggen op grote grazers. Er zijn nog 23 andere richtlijnen, waaronder zorgen voor meer vogelsoorten.'

Natuurorganisaties vinden het een prachtig natuurgebied, geeft de voorzitter aan. ' Maar als je er met de trein langsrijdt, zie je dat het een kaalgevreten bende is. Emeritus hoogleraar Frank Berendse die betrokken was bij de totstandkoming van het gebied gaf vandaag aan dat de Oostvaardersplassen mislukt zijn. Dat hebben wij al veel vaker geroepen.'

Tranen in de ogen

Daar is Dekker het mee eens. 'Ik krijg de tranen in mijn ogen als ik de dieren in het gebied zie. Wanneer wij een koe hebben die hinkt, staan er meteen een paar mensen op. En deze dieren laten ze aan hun lot over.'

Boeren stelden vorige week massaal ruwvoer beschikbaar om de heckrunderen, konikpaarden en edelherten bij te voeren. Deze maand verschijnt een rapport van de Commissie van Geel over hoe het aantal grazers in het de Oostvaardersplassen kan worden verkleind. LTO Noord heeft hier ook een bijdrage aangeleverd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  21° / 13°
  50 %
 • Maandag
  25° / 13°
  10 %
 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
Meer weer