Beter beeld van oorzaken Erwinia

Het Deltaplan Erwinia geeft een steeds beter beeld van de oorzaken en gevolgen van de bacterieziekte Erwinia in aardappelpootgoed.

Beter+beeld+van+oorzaken+Erwinia
© Nieuwe Oogst

Het deltaplan dat gestart is op initiatief van Productschap Akkerbouw en de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) gaat zijn vierde en laatste jaar in. Uit onderzoek in het kader van dit plan is gebleken dat Erwinia een complex probleem is zonder eenduidige oplossing.

Komend seizoen zal het onderzoeksteam dat zich bezighoudt met de bacterieziekte regelmatig berichten over maatregelen die pootgoedtelers kunnen treffen. Over het algemeen geldt ook voor deze aantasting dat voorkomen beter is dan genezen.

Hygiënemaatregelen

Uit het onderzoek blijkt tot nu toe dat het poten van de aardappelen geen grote risicofactor is voor de verspreiding van Erwinia. Wel zijn er enkele hygiënemaatregelen waarmee de pootgoedtelers rekening kunnen houden.

Zo adviseert het onderzoeksteam om voorafgaand aan het poten te zorgen dat de poters droog de koeling uitkomen. Ook moeten de pootgoedtelers zoveel mogelijk kiembreuk voorkomen van voorgekiemd pootgoed. Elke wond is een invalspoort voor bacteriën.

Schone pootmachine

Verder luidt het advies om niet te diep te poten. De beste percelen te gebruiken voor het meest hoogwaardige pootgoed en om in elk geval te beginnen met een schone pootmachine en zonodig tussendoor nog een keer ontsmetten.

Met de aanleg van rijpaden voorkomen pootgoedtelers water in spuitsporen langs aardappelruggen en daarmee overdracht van eventuele bacteriën via de trekkerbanden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
 • Woensdag
  9° / 2°
  15 %
Meer weer