Vooral+meer+overzeese+uienexport
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Vooral meer overzeese uienexport

Naar West-Afrika en vooral nieuwere bestemmingen in Azië worden dit jaar meer Nederlandse uien verscheept. De export naar omliggende landen blijft achter.

De exportteller voor Nederlandse uien staat voor dit seizoen tot en met week 10 op 861.000 ton. Dat is bijna 83.000 ton meer dan vorig jaar op hetzelfde moment in het exportseizoen, blijkt uit de cijfers van GroentenFruit Huis.

Wat opvalt aan de cijfers tot dusver voor dit seizoen is de stijgende export naar buurlanden van Senegal. Met name West-Afrikaanse landen als Ivoorkust (+25 procent), Mali (+75 procent), Guinee (+11 procent) en Mauritanië (+33 procent) kopen dit seizoen behoorlijk meer uien van Nederlandse exporteurs in vergelijking met voorgaande jaren.

Senegal is en blijft wel de belangrijkste afnemer van Nederlandse uien met 167.000 ton. Deze volume is vrijwel gelijk aan vorig jaar. Al in september 2017 werd een quotum afgekondigd voor de hoeveelheid uien die Senegal dit seizoen zou opnemen. Het lijkt erop dat hierdoor een groter deel van de uienhandel inmiddels plaatsvindt via de omliggende landen.

Uien naar Taiwan

De export van uien naar bestemmingen in Azië laat een stijgende lijn zien. Belangrijke afnemers zijn Maleisië met 55.000 ton (+12 procent) en Indonesië met 23.500 ton (+2 procent). Sterk in opkomst dit seizoen is de Filippijnen met 24.000 ton (+109 procent). Verder is Taiwan met 3.100 ton uien een mooi voorbeeld van relatief nieuwe exportbestemming.

Het is wel duidelijk dat Nederlandse exporteurs de uien van oogst 2017 over een grotere afstand moeten verschepen. Naar vrijwel alle Europese bestemmingen is de afzet kleiner dan in het seizoen 2016-2017. Landen als België (-20 procent), Groot-Brittannië (-26 procent), Frankrijk (-37 procent) en Duitsland (-12 procent) hebben dit jaar ongetwijfeld langer kunnen profiteren van de grotere eigen uienoogst.

Grootste afnemer

In week 10 was Groot-Brittannië overigens wel de grootste afnemer met ruim 1.700 ton. Verder zijn alleen naar Maleisië en Guinee meer dan 1000 ton uien verkocht. Ook Brazilië is de laatste weken weer enigszins in de markt voor Nederlandse uien. Maar het verkochte volume naar deze exportbestemming is nog steeds aanmerkelijk lager dan in het seizoen 2015-2016.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 13°
  10 %
 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 16°
  70 %
Meer weer