Afzetseizoen uien stevent af op spannend slot

Aangepaste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en een uitstekende eerste helft van het exportseizoen geven in een half jaar tijd een compleet ander beeld van het aanbod op de uienmarkt.

Afzetseizoen+uien+stevent+af+op+spannend+slot
© Nieuwe Oogst

Een rekensom laat zien dat voor de export op dit moment minder uien op voorraad liggen dan in het seizoen 2016-2017. Vorig jaar verkochten exporteurs in de laatste twintig weken van het afzetseizoen ruim 320.000 ton uien naar het buitenland. Nu is van oogst 2017 nog ongeveer 290.000 ton uien beschikbaar.

De berekening van de huidige uienvoorraad in Nederland begint volgens de laatste CBS-cijfers met een bruto-uienoogst van 1,32 miljoen ton uien. Uitgaande van 90 procent export en een uitvalpercentage van gemiddeld 7,5 procent was netto aan het begin van het seizoen het te exporteren volume ongeveer 1,10 miljoen ton. Tot en met week 7 is hiervan al bijna 810.000 ton uien naar het buitenland verkocht.

De berekende 290.000 ton die vanaf week 8 nog over is voor export, moet de periode overbruggen tot de eerste uien van oogst 2018 worden gerooid. Het betreft een periode van mogelijk twintig weken, zeker als het nieuwe seizoen niet overdreven vroeg begint. Van het gemiddelde weekvolume is dan tot het eind van het exportseizoen 2017-2018 nog zo'n 14.500 ton beschikbaar en dat is niet overdreven veel.

Het geeft een heel ander beeld van de uienmarkt dan een half jaar geleden. Toen werd de Nederlandse uienoogst geraamd op meer dan 1,5 miljoen ton en waren er vraagtekens over de exportmogelijkheden in de tweede seizoenshelft. Bovendien werd al in een vroeg stadium een exportquotum naar Senegal aangekondigd.

Vorige maand stelde het CBS de werkelijke bruto-uienoogst met zo'n 200.000 ton naar beneden bij. Verder verloopt de export tot dusver voortvarend. Ondanks alle twijfels vooraf zijn met name naar West-Afrikaanse bestemmingen, niet alleen Senegal maar ook veel omliggende landen, opnieuw meer uien verscheept dan voorgaande jaren.

De uienmarkt reageert vooralsnog gematigd op het relatief beperkte aanbod. Het lijkt erop dat veel handelaren zich voor de komende periode redelijk hebben ingedekt.

Pas de laatste weken worden voor grove uien met een goede kwaliteit prijzen betaald van meer dan 10 euro per 100 kilo. Wel omschrijven de noteringscommissies van de regionale landbouwbeurzen de markt als prijshoudend.

Naast het aanbod wordt het einde van het afzetseizoen vooral spannend vanwege de kwaliteit. De uien van oogst 2017 zijn niet allemaal onder de meest optimale omstandigheden de bewaarloodsen binnengereden. Het zal een uitdaging zijn om dit jaar na mei nog uienpartijen van een goede kwaliteit te kunnen afleveren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer