Dierenbescherming wil geen vossenjacht

'Weidevogels bescherm je niet door vossen intensief te bejagen, maar door hun leefomgeving te verbeteren.' Dat stelt de Dierenbescherming in reactie op een lobby-offensief van de Jagersvereniging aan de vooravond van een debat in de Tweede Kamer.

Dierenbescherming+wil+geen+vossenjacht
© Marcel de Bruin

Dat het slecht gaat met de grutto erkent de Dierenbescherming. Maar het verruimen van de mogelijkheden om vossen te bejagen, zoals de Jagersvereniging wil, is 'een doekje voor het bloeden'.

'Schiet je de vos, dan kan je wachten op een roofdier dat de weidevogel snel zal ontdekken als heerlijke prooi. En dan? Gaan we dan massaal die reiger of egel vervolgen? Wat ons betreft niet', aldus Femmie Smit, faunadeskundige bij de Dierenbescherming.

Agressief

Zij stelt dat de door jagers voorgestelde aanpak om de grutto te beschermen weliswaar logisch lijkt en voor de politiek makkelijk realiseerbaar, maar geen structurele oplossing is die bijdraagt aan het herstel van de grutto-stand.

'Weidevogels zijn mooi, slim maar ook best wel eens agressief. Zeker als zij in grote groepen samen kunnen broeden, zijn zij goed in staat om roofdieren te weren of de druk te doorstaan doordat er meer jongen groot worden dan opgegeten. Dit kan enkel als je de omgeving waarin zij broeden aanpast aan hun behoeften. Doe je dat op zeer grote schaal, dan is het bejagen van de vos, of ander roofdier, helemaal niet nodig.'

Heilige melkkoe

Volgens de Dierenbescherming en veel andere natuurorganisaties is de melkveehouderij 'het échte probleem'. De melkkoe zorgt voor steeds meer problemen, zoals het verdwijnen van de weidevogels, het mestoverschot, fraude met kalveren en de grootschalige mestkalverindustrie die Nederland rijk is, aldus Smit.

'Neem maatregelen die het agrarisch gebied weer gezond en divers in planten en dieren maken. Zorg voor kruidenrijke graslanden waar maaien tot ver in het voorjaar is uitgesteld, waterstanden hoog zijn en bemesting minimaal plaatsvindt. Voer dit structureel door op al het grasland dat nu ingezet wordt voor onze melkkoeien en niet slechts op een paar duizend hectare in elke provincie. Complex misschien, maar mogelijk met ondersteuning op het gebied van onderzoek en nog meer stimuleringssubsidies vanuit de overheid, en de enige manier om weidevogels duurzaam terug te krijgen.'

Wild west

Smit stelt verder dat de Jagersvereniging onterecht richting politiek schermt dat veel natuurorganisaties aan hun kant staan. Ze pleit ervoor met alle boeren, burgers, onderzoekers en jagers, 'maar zonder wild-west-praktijken', het landschap te herstellen.

Ook wil de Dierenbescherming de vos van de landelijke vrijstellingslijst halen en de provincies de zeggenschap over het beheer van de vos geven. Dan kan een provincie besluiten om de jacht op de vos juist te sluiten als sprake is van overlast door bijvoorbeeld ganzen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer