Meer+inzet+voor+Friese+weidevogel+nodig
Nieuws
© Water Land en Dijken

Meer inzet voor Friese weidevogel nodig

Veel mensen en partijen in Friesland zetten zich in voor de weidevogels, maar er is meer nodig. Dat was de conclusie van de jaarlijkse Weidevogelkennisdag woensdag in Joure.

Tijdens de Weidevogelkennisdag deelden zo'n 150 deskundigen de nieuwste inzichten en praktische kennis over weidevogels. Van ruige mest, hoger waterpeil tot veranderingen in beleid en onderwijs.

Gebiedscoördinator Jitze Peenstra van collectief it Lege Midden stelt vast dat boeren die aan weidevogelbeheer doen de stap naar een hoger peilbeheer durven zetten. 'Het gebeurt op basis van vrijwilligheid. We zitten nu op een twintigtal van dit soort projecten en ieder jaar komen er wel een paar bij.'

Tijdelijke vergunning

Boeren die zich aanmelden krijgen een tijdelijke watervergunning zodat ze in een of meer sloten het peil kunnen opzetten. De provincie is dan bereid bij te dragen voor het plaatsen van stuwen en inlaten. Onderzoeker Jeroen Onrust van de RU Groningen vertelde over het gebruik van ruige mest. Dit zorgt indirect voor meer weidevogels. De mest is voedsel voor wormen, en zij zijn weer voedsel voor de kievit.

Theo Vogelzang van Wageningen UR gaf aan dat 20 procent natuurgras inpasbaar is in de bedrijfsvoering, zonder verlies van melkproductie. Het levert lagere kosten op, betere diergezondheid en meer biodiversiteit.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  14° / 6°
  60 %
 • Dinsdag
  14° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 8°
  10 %
Meer weer