Aanpak steenmarters bij Aldeboarn

De steenmarter bij Aldeboarn mag worden gevangen en gedood. Provincie Fryslân heeft hiervoor een ontheffing verleend aan agrarisch collectief It Lege Midden.

Aanpak+steenmarters+bij+Aldeboarn
© Eigen Foto

Uit onderzoek blijkt dat de steenmarter rond de Friese plaats de grootste predator is van weidevogels. De provincie filmde nesten en opgegeten eieren en vogelresten werden in een laboratorium onderzocht op DNA.

Het gaat om tien tot vijftien steenmarters die in het gebied mogen worden aangepakt. De steenmarter is een beschermde diersoort. De nieuwe natuurbeschermingswet geeft echter de mogelijkheid om het dier aan te pakken, mist voldoende onderbouwd.

Beperkende factor

Volgens de provincie Fryslân is predatie de beperkende factor in het gebied. Het weidevogelbeheer - en de inrichting zijn op orde. Er is voldoende hoog waterpeil en voldoende grasland met uitgestelde maaidatum, geeft ze aan.

Na dit weidevogelseizoen wordt onderzocht wat voor effect de aanpak van steenmarters op de weidevogelstand heeft gehad. In twee gebieden wordt bovendien een schrikdraad geplaatst zodat de dieren niet naar weidevogelgebieden kunnen komen . Dat gebeurt ook al om vossen tegen te houden.

Doorbraak

LTO Noord-bestuurder Peet Sterkenburgh noemt de aanpak van de steenmarter een doorbraak in het predatiebeheer. 'We zullen alle zeilen moeten bijzetten als we de weidevogels in Friesland willen houden.'

In drie andere onderzoeksgebieden in Fryslân (Smalle Ee, Idzegea en Workum) was de steenmarter niet de grootste predator. Nestverlies werd daar veroorzaakt door meerdere soorten roofdieren, geeft de provincie aan. De steenmarter mag daar niet worden aangepakt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer