Schouten%3A+geen+extra+hulp+forse+investeerders
Nieuws
© Mike Schellart

Schouten: geen extra hulp forse investeerders

Minister Schouten ziet geen reden om melkveehouders die fors investeerden vóór de introductie van fosfaatrechten extra hulp te bieden. Veel bedrijven die nu dreigen om te vallen, verkeerden ook vóór de introductie van fosfaatrechten in zwaar weer, stelt ze. Knelgevallen worden momenteel bekeken.

Dat stelt minister Schouten van LNV in een brief aan de Tweede Kamer. Een kleine achthonderd ondernemers hebben zich bij de overheid gemeld in het kader van de knelgevallenvoorziening fosfaatrechten. De beoordeling van deze aanmeldingen vindt op dit moment plaats.

Ze heeft inmiddels ook overleg gehad met financiële instellingen over een aantal potentiële knelgevallen. Daarbij gaat het om hoe banken omgaan met ondernemers die grote investeringen hebben gedaan en nu dreigen om te vallen. Zij moeten dure fosfaatrechten kopen om uit de rode cijfers te komen.

Beoordeling door banken

In dat gesprek gaven banken aan om in beginsel bedrijven te willen financieren voor de aankoop van fosfaatrechten. Ze beoordelen onder meer de bestaande financiële verplichtingen, de opbrengsten en de mogelijkheden om het bedrijf voort te zetten met een eventueel tijdelijke, lagere stalbezetting.

Zolang er bedrijfseconomisch voldoende toekomstperspectief is, worden leningen verstrekt op basis van de te verwachten rentabiliteit. Hierbij is tevens de liquiditeitspositie van het bedrijf essentieel. Belangrijk bij de beoordeling door de banken is de vraag of een ondernemer de extra investeringen voor de benodigde rechten kan dragen.

De banken gaven daarbij aan dat er gevallen zullen zijn waarbij niet wordt overgegaan tot het verstrekken van financiering. Het zal dan veelal gaan om bedrijven die ook voor de introductie van fosfaatrechten financieel in zwaar weer verkeerden.

'Grote meerderheid kan worden geholpen'

Desgevraagd hebben de banken volgens Schouten aangegeven dat zij verwachten dat de overgrote meerderheid van hun klantenbestand zo nodig zal kunnen worden geholpen bij de aankoop van fosfaatrechten of de mogelijkheid om (tijdelijk) zonder aankoop van fosfaatrechten (en dus met een lagere stalbezetting) het bedrijf te kunnen voortzetten.

• Lees meer over fosfaatrechten in het dossier

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
Meer weer