Peter van der Avoird Agrarisch Ondernemer van het Jaar

Peter van der Avoird van Van der Avoird Trayplant, kweker van uitgangsmateriaal voor aardbei en framboos in Bavel, is uitgeroepen tot Agrarisch Ondernemer van het Jaar 2018.

Van der Avoird ontving donderdag uit handen van juryvoorzitter en LTO Nederland-voorzitter Marc Calon de hoofdprijs: een cheque ter waarde van 12.500 euro.

'De vijf genomineerden ontliepen elkaar dit jaar niet veel, het zijn allemaal bedrijven die sterk zijn gericht op hun afnemers', aldus Calon. 'Het was dit jaar een spannende verkiezing, met uiteindelijk een fantastische en terechte winnaar.'

In het juryrapport wordt Van der Avoird omschreven als de machinekamer van fruitteelt. Van der Avoird Trayplant is een prachtige loot aan Uitgangsmateriaal NL. Peter van der Avoird heeft in vijftien jaar een bloeiend bedrijf in kweekmateriaal voor framboos en aardbei opgezet. Hij behoort tot de marktleiders in Europa.

Efficiencyslag

Van Avoird ontwikkelde een eigen techniek om framboos en aardbei via trayplanten te vermeerderen. Het betekent een enorme efficiencyslag. Hij heeft licenties voor vermeerdering van toonaangevende rassen. Volgens de jury is de winnaar dé ondernemer op het bedrijf, maar betrekt hij zijn mensen er nadrukkelijk bij. In zijn opzet vormen gemotiveerde mensen de pijler van het bedrijf. Het bedrijfsresultaat is een teamresultaat. Ook in de omgeving hecht hij aan een license to produce.

Van der Avoird Trayplant is innovatief en een voorloper op het terrein van bedrijfsvoering. De financiële kengetallen klinken als een klok. In de opzet tellen lessen uit een mislukt Spaans avontuur. Hij ziet nog volop kansen voor de toekomst, maar stapt daar pas in als zijn team er klaar voor is.

Publieksprijs

Van der Avoird wist ook zijn hand te leggen op de publieksprijs. Uit handen van Gerard van Langen van Amigo Plant, de winnaar van de Publieksprijs in 2017, ontving hij een cheque van 2.500 euro. Van de Avoird kreeg 30 procent van de stemmen.

Dit jaar was de 23ste editie van de verkiezing Agrarisch Ondernemer van het Jaar. De verkiezing is een initiatief van de bladen Boerderij, Groenten & Fruit en Pluimveehouderij. De verkiezing wordt georganiseerd in samenwerking met de partners ABN AMRO, ForFarmers, NVM en VanDrie Group.

De andere genomineerden voor de prijzen waren: Arjan Biesheuvel van Biesheuvel Knoflook in Slootdorp, Bartele en Rianne Holtrop van Boer Bart in Rotstergaast, Anton en Janine Witte van VOF Witte Wezenspyk in Den Burg en Kees en Connie Steendijk van De Korenschoof in Kamperland.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  23° / 15°
  25 %
 • Maandag
  22° / 13°
  20 %
 • Dinsdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer