Melkprijs+blijft+hoog+ondanks+daling
Nieuws
© Archief

Melkprijs blijft hoog ondanks daling

De gemiddelde melkprijs blijft hoger dan vorig jaar, ondanks dat de gemiddelde prijs in februari opnieuw is gedaald ten opzichte van de vorige maand.

De berekende voorschotmelkprijzen in de LTO Internationale Melkprijsvergelijking komen in februari uit op gemiddeld 34,39 euro per 100 kilo melk. Een daling van 1,07 euro ten opzichte van de vorige maand. Vergeleken met februari 2017 ligt het gemiddelde 0,82 euro hoger, ofwel 2,4 procent.

De grootste dalingen betroffen de Duitse ondernemingen DMK (-4 euro per 100 kilo) en Müller (-3,50 euro). De Ierse zuivelondernemingen hebben voor het eerst sinds augustus 2017 de melkprijzen verlaagd. De Franse melkprijzen blijven relatief stabiel. De berekende melkprijzen van Sodiaal en Danone zijn gedaald met respectievelijk 0,5 en 0,7 euro per 100 kilo melk, terwijl de melkprijzen van Savencia en Lactalis niet zijn gewijzigd.

Uitzondering is het Ierse Glanbia. Dat de berekende melkprijs van Glanbia in februari is gestegen, komt doordat de seizoenstoeslag in februari de prijsdaling heeft gecompenseerd.

Goed jaar

De (klasse III-) melkprijs in de Verenigde Staten (VS) daalt sterker dan de Europese melkprijzen. De februarimelkprijs is de afgelopen tien jaar niet zo laag geweest als in 2018. In tegenstelling tot de VS is er in Nieuw-Zeeland wel sprake van een relatief goed melkprijsjaar. Voor dit melkprijsjaar 2017-2018 verwacht Fonterra een melkprijs die de op twee na hoogste is van de afgelopen tien jaar.

Voor de volgende maanden zijn prijsverlagingen aangekondigd door Arla (maart -2,5 en april -0,2 euro), FrieslandCampina (-0,2 en -1 euro) , Dairy Crest (in totaal -2 euro in maart en april), Savencia (-1 euro in maart) en Royal A-ware (-0,5 euro in maart). De melkprijs van DMK blijft gelijk in maart.

Op basis van de gepubliceerde bedrijfsresultaten 2017 is voor Arla en FrieslandCampina een voorlopige nabetaling over 2017 berekend van 1,28 euro (2016: 1,25) respectievelijk 1,29 euro (2016: 3,30) per 100 kilo geleverde melk.

Bekijk de zuivelprijzen

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 12°
  10 %
 • Dinsdag
  28° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer