China+koopt+minder+frites+uit+buitenland
Nieuws
© Archief Marcel Bekken

China koopt minder frites uit buitenland

China wordt geleidelijk meer zelfvoorzienend voor wat betreft de productie van frites. Dat blijkt uit een rapport over de Chinese aardappelmarkt.

In het seizoen 2017-2018 importeert China naar verwachting ongeveer 120.000 ton frites. Dat is in volume 5 procent minder dan het seizoen daarvoor. Dit meldt de Amerikaanse landbouwraad in een rapport over de ontwikkelingen op de aardappelmarkt in China.

Van de frites die China importeert, komt 65 procent uit de Verenigde Staten en 22 procent uit Canada en België. De eigen productie van frites in China groeit met 10 procent naar 250.000 ton.

De verwachting is dat China dit jaar 97 miljoen ton aardappelen gaat oogsten. Dat is een groei van 5 procent ten opzichte van het vorige seizoen. Daarmee is en blijft China de grootste aardappelproducent in de wereld. Het aardappelareaal blijft toenemen tot inmiddels ongeveer 5,8 miljoen hectare.

Alternatief voor mais

Chinese akkerbouwers kiezen steeds vaker voor de teelt van aardappelen als alternatief voor mais. De aardappelteelt wordt steeds aantrekkelijker omdat de binnenlandse markt blijft groeien met steun van de overheid. De prijzen voor aardappelen zijn dit seizoen hoger dan de voorgaande acht jaren.

Van alle in China geteelde aardappelen is 60 procent bestemd voor de verse consumptie. Ongeveer 20 procent wordt gebruikt als veevoer en slechts 10 procent dient als grondstof voor de verwerkende industrie. De overige 10 procent betreft pootgoed, export en oogstverliezen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  18° / 12°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 12°
  10 %
Meer weer