Belgische+aardappelketen+start+eigen+brancheorganisatie
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Belgische aardappelketen start eigen brancheorganisatie

Op initiatief van landbouworganisaties en van handelskoepel Belgapom wil de Belgische aardappelketen in de loop van dit jaar starten met een Brancheorganisatie (BO) Aardappelen.

De BO Aardappelen moet in België een kader vormen voor het oplossen van collectieve vraagstukken. Ook is het de bedoeling dat de op te richten organisatie een programma voor onderzoek en innovatie gaat opzetten. Andere taken zijn het verzamelen van relevante marktinformatie en het versterken van het imago van de aardappelsector naar de overheid en de maatschappij.

De initiatiefnemende partijen voor de BO Aardappelen zijn Agrofront en Belgapom. Agrofront verenigt de Belgische landbouworganisaties Boerenbond, ABS en FWA. Voor de oprichting van de brancheorganisatie is afgelopen week een intentieverklaring getekend. De officiële oprichting moet eind november plaatsvinden tijdens de aardappelvakbeurs Interpom in Kortrijk.

Grootste exporteur

België is de afgelopen jaren uitgegroeid tot wereldwijd de grootste exporteur van aardappelproducten. Belgapom schat dat de Belgische verwerkende industrie afgelopen jaar 4,5 tot 4,6 miljoen ton aardappelen heeft verwerkt. Uitdagingen voor de Belgische aardappelsector zijn bijvoorbeeld teeltefficiëntie, productkwaliteit en bodemvruchtbaarheid.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer