Controlebureau+roemt+kwaliteit+Nederlandse+tomaat
Nieuws
© Koen van Wijk

Controlebureau roemt kwaliteit Nederlandse tomaat

Nederlandse tomaten waren in 2017 jaarrond van prima kwaliteit. Dat schrijft Kwaliteits Controle Bureau (KCB) in haar jaarverslag.

Volgens KCB is de kwaliteit in de wintermaanden nauwelijks nog te onderscheiden van de zomermaanden. Dat geldt voor alle type tomaten. 'De cherrytomaten waren evenals de geribde, ronde of trostomaten van excellente kwaliteit', staat in het jaarverslag. In de herfstmaanden werd de kwaliteit wat wisselvalliger vanwege een toename van doffe vruchten.

De kwaliteit van de Spaanse en de Marokkaanse tomaten fluctueerde in 2017, aldus KCB. 'De eerste aanvoer van het nieuwe seizoen gaf een goede kwaliteit te zien. Echter, naarmate het einde van het seizoen naderde nam deze af. Vooral Alternaria was een spelbreker, maar ook werden de vruchten doffer en kwamen meer zwelscheurtjes in de schil voor. Wat we vooral bij de vleestomaten zien is de aanwezigheid van goudspikkels. Deze zijn toegestaan, maar namen soms wel een prominente plaats in.'

Paprika

KCB heeft vorig jaar veel partijen Spaanse en Marokkaanse paprika's afgekeurd. Vaak waren deze partijen te lang blijven staan, waardoor bederf optrad. De kwaliteit van de Nederlandse paprika fluctueerde gedurende het seizoen. KCB: 'Dit begon goed met mooi glanzende, geblokte partijen. Binnenrot bleef gedurende het hele seizoen een belangrijk aandachtspunt. Vooral in de weken 21 en 22 begon dit meer serieuze vormen aan te nemen. Hierna werd dit weer minder.'

Een ander aandachtspunt vormden de kneuzingen. Tijdens de inspecties heeft KCB paprika's met cirkelvormige vlekjes aan de onderzijde aangetroffen. Hiervoor is een richtlijn opgesteld. Cicadenschade kwam dit jaar meer voor dan KCB de laatste jaren gewend was. 'Naarmate het einde van het seizoen naderde, nam de kwaliteit weer af. Dit werd veroorzaakt door een toename van vruchten met lichte kopscheurtjes en schapenkoppen.'

Spruiten

De kwaliteit van de spruiten van het seizoen 2016-2017 was was volgens KCB vrij goed. Afkeuringen kwamen vrijwel niet voor. Het seizoen 2017-2018 verliep beduidend grilliger, aldus KCB.

'Voor het telen van een kwaliteitsproduct zijn gewasbeschermingsmiddelen onontbeerlijk. De beschikbaarheid hiervan is in de loop der jaren behoorlijk afgenomen. In een jaar dat het klimaat technische aspect minder gunstig is voor de teelt, staat de kwaliteit onder druk. Het gevolg was dat in 2017 meer vreterij en trips- en luisaantasting voorkwamen en de kwaliteit hierdoor onder druk kwam te staan. Ook grauwheid was een korte periode een probleem', schrijft het bureau in het jaarverslag.

Appels

KCB meldt dat de kwaliteit van de Nederlandse appelen in het seizoen 2016-2017 vrij goed was. 'Vaak werden partijen aangeboden die aan de rijpe kant waren. Dit werd veroorzaakt door een trage afzet. Wel was de zomer van 2017 erg warm, waardoor de vruchten veel suikers bevatten. Dit was van voordeel voor de smaak.' Tijdens de inspecties viel het KCB op dat schade aan de vruchten door insecten, zoals de appelbloesemkever, toenam.

'Het komt steeds vaker voor dat voor bepaalde gebreken geen gewasbeschermingsmiddelen meer verkrijgbaar zijn. Hierdoor neemt de schade die ontstaat door insecten, schimmels of bacteriën toe.' In partijen van het seizoen 2017-2018 werden vorst gerelateerde gebreken aangetroffen zoals vorstneuzen, lichte vormafwijkingen en af en toe ook stropdassen (vorstschade op de schil).

Peren

Het jaar 2017 was volgens KCB wat de kwaliteit van peren betreft geen geweldig jaar. De nachtvorst in april heeft ook bij de peren zijn sporen nagelaten. Alleen bij het ras Conference was er sprake van een goede oogst. Desondanks had de nachtvorst ook bij dit ras vormafwijkingen en inwendige vorstschade tot gevolg. 'Tijdens de zomer van 2017 veroorzaakte een storm veel schilschade. Dit was bij alle perenrassen het geval. Ook bij de Conference, die een vrij taaie schil heeft', weet het bureau.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  21° / 13°
  50 %
 • Maandag
  25° / 13°
  10 %
 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
Meer weer