Recordexport+verse+groenten+en+fruit
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Recordexport verse groenten en fruit

In volume exporteerde Nederland in 2014 3,15 miljard kilo verse groenten en fruit van eigen bodem.

Dit is 7 procent ofwel 200 miljoen kilo meer dan in 2013 blijkt uit cijfers van GroentenFruit Huis in samenwerking met KCB (Kwaliteits Controle Bureau).

Volgens GroentenFruit Huis is de export van verse groenten en fruit van afgelopen jaar in volume de grootste ooit. De organisatie schrijft dit met name toe aan de stijging van de tomatenexport met 5 procent.

Groter aanbod peren

Verder verkochten exporteurs 12 procent meer komkommers en 11 procent meer paprika's naar het buitenland. Door een groter aanbod van peren was de export van vooral Conference maar liefst 54 procent hoger dan in 2013. De export van appels daalde met 10 procent.

Uien hebben met 31 procent het grootste aandeel in de export van groenten en fruit. Tomaat is in volume het tweede exportproduct en komkommer en paprika komen respectievelijk op de derde en vierde plaats.

Naar 140 landen

Groenten en fruit van Nederlandse herkomst is in 2014 verkocht naar 140 landen, waarvan 80 landen met een afname van meer dan 1.000 ton. De top-3 afzetlanden zijn Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Rusland.

Deze landen zijn samen goed voor de helft van de totale export. Opvallend is de grotere export naar Rusland in 2014 ondanks de boycot vanaf 7 augustus. Met name in de eerste zes maanden van afgelopen jaar kochten Russische klanten meer uien, tomaten, kool en peren vanuit Nederland.

Weer

 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
 • Zaterdag
  16° / 11°
  90 %
Meer weer