Groentenexport+Nederland+neemt+af
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Groentenexport Nederland neemt af

Nederland heeft in de eerste helft van dit jaar 3 procent minder groente uitgevoerd, meldt het GroentenFruit Huis op basis van KCB-exportcijfers.

Het tegenvallende voorjaarsweer zorgde voor een tragere start van de tomatenproductie. Dat leidde tot een export die met 334 miljoen kilo 8 procent lager uitviel dan in 2014.

Vooral Duitsland nam minder af, terwijl de uitvoer richting Engeland (5 procent) en Italië (29 procent) juist toenam. Italië wordt een belangrijkere afnemer van Nederlandse groenten en fruit, blijkt uit de door het GroentenFruit Huis gepubliceerde cijfers.

De groente- en fruithandel met het Zuid-Europese land nam in de eerste zes maanden van dit jaar met zo'n 25 procent toe.

Komkommers

De export van komkommers bleef 17 procent achter bij vorig jaar. Een kleiner areaal en een kleinere productieopbrengst lagen hieraan ten grondslag. De uitvoer was 161 miljoen kilo groot.

Handelaren voerden met 130 miljoen kilo 4 procent meer paprika uit. Duitsland, Engeland, Polen en de Verenigde Staten namen meer van deze groente af.

Fruit

De export van Nederlandse appels en peren is in de eerste helft van dit jaar 17 procent lager uitgevallen dan in de vergelijkbare periode van 2014, meldt het GroentenFruit Huis.

Een groot deel van de appel- en perenoogst werd tegen lage prijzen al eind 2014 verkocht.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
Meer weer