Zorg over positie keuringsdiensten

Plantaardige brancheorganisaties spreken samen hun zorg uit over de toekomstige positionering van de keuringsdiensten BKD, KCB, NAK en Naktuinbouw.

Zorg+over+positie+keuringsdiensten
© Nieuwe Oogst

Minister Stef Blok voor Wonen en Rijksdienst informeerde de Tweede Kamer onlangs over de nadere invulling van het kabinetsbeleid ten aanzien van de zelfstandige bestuursorganen (ZBO's) in Nederland, waaronder de plantaardige keuringsdiensten.

De gevolgen van de kabinetsplannen vormen volgens de brancheorganisaties Anthos, Frugi Venta, NAO, LTO Nederland, Plantum, KAVB, VGB, NFO en DPA een risico voor de exportpositie van de land- en tuinbouwsectoren met een omzet van ongeveer 20 miljard euro.

Onderzoeksrapport

Naar aanleiding van de voorgenomen plannen hebben de brancheorganisaties de Radboud Universiteit van Nijmegen een studie laten uitvoeren naar zbo's in de landbouw. Dit resulteerde in het onderzoeksrapport ‘Keuri(n)g georganiseerd’ dat deze week is verschenen.

Dit onderzoeksrapport geeft inzicht in de verschillende bestuursmodellen en beschrijft ook de risico's van nieuwe structuren. De brancheorganisaties hebben het rapport aangeboden aan staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken als basis voor nader overleg.

Content met huidig stelsel

De organisaties geven aan dat zij content zijn met het huidige keuringsstelsel. Zij vragen naar de noodzaak van de wijziging en wijzen op de risico’s voor het huidige kwaliteitsniveau, de export, het imago in het buitenland en de gevolgen voor de logistieke keten.

De vertegenwoordigers van de plantaardige sectoren staan open voor versterking en verbetering van het stelsel, zodat er ook voor de toekomst een solide en onafhankelijk keuringsstelsel gewaarborgd is. Wel vinden zij dat dit zorgvuldig moet gebeuren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer