'Duurzame energietransitie verder versnellen'

'Het is belangrijk om de transitie naar duurzame energie verder te versnellen.' Dat was woensdag de boodschap tijdens een drukbezochte Meet & Greet van Greenport Westland-Oostland in Pijnacker.

%27Duurzame+energietransitie+verder+versnellen%27
© Provincie Zuid-Holland

Ondernemers en overheden moeten de handen ineen slaan om die ontwikkelingen te versnellen. Daarvoor is ook nodig dat meer productiebedrijven zich aanmelden als pilotbedrijf, vindt programmamanager Jolanda Heistek van Greenport Westland-Oostland.

Het woord 'fossiel' viel veelvuldig tijdens de bijeenkomst waar negentig mensen op afkwamen. Steeds vaker worden in de tuinbouw duurzame alternatieven gebruikt, zoals geothermie, en wordt gewerkt aan energiebesparing.

Warmterotonde

In de regio spelen ontwikkelingen als de warmterotonde: een warmtenet voor restwarmte uit de Rotterdamse havengebied gecombineerd met door de tuinbouw geproduceerde warmte.

De tuinbouw moet zich goed voorbereiden op deze ontwikkelingen, betoogde Maya van der Steenhoven, directeur van het Programmabureau Warmte Koude Zuid-Holland.

Verhandelen warmte

'Fossiele brandstoffen worden steeds meer uitgefaseerd. De tuinbouw moet zich voorbereiden op de gevolgen daarvan op bijvoorbeeld de productie van elektriciteit.'

Daarnaast bestaat de mogelijkheid dat er een beurs komt voor het verhandelen van warmte, aldus Van der Steenhoven.

Businesscases

Wethouder José van Egmond van Pijnacker-Nootdorp meldde dat gewerkt wordt aan verschillende scenario's. 'Die vormen de basis voor mogelijke businesscases.'

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  15° / 7°
  20 %
Meer weer