Deal glasvezel Land van Cuijk bijna rond

De deal met de marktpartij die het glasvezelnetwerk in het Land van Cuijk moet gaan aanleggen en exploiteren, is bijna rond. Dat schrijven de wethouders van de gemeenten in het Land van Cuijk in een brief aan de raadsleden.

Deal+glasvezel+Land+van+Cuijk+bijna+rond
© Nieuwe Oogst

De gesprekken tussen gemeenten, coöperatie LVCnet en de betreffende marktpartij zijn nog steeds gaande. 'De deal is nog niet helemaal rond, maar de gesprekken verlopen zeer positief', zo staat in de brief. Het glasvezelnetwerk moet beschikbaar komen voor alle huishoudens in de gemeenten Boxmeer, Cuijk, Grave, Sint Anthonis en Mill & Sint Hubert, ook op de meest afgelegen plekken.

Maar zo snel als glasvezel de bytes transporteert, zo langzaam verloopt het proces om te komen tot een 100 procent dekkend glasvezelnetwerk in het Land van Cuijk. Vijf jaar geleden zijn de eerste stappen al gezet.

40 miljoen euro

De investering bedraagt naar schatting 40 miljoen euro. Behalve eigen geld van de marktpartij en een subsidieregeling van de overheid is een garantstelling van 2 miljoen euro van de gemeenten nodig.

'Dit wijkt af van hetgeen in februari aan de gemeenteraden is medegedeeld. De totale omvang alsook het risico van de garantstelling is relatief klein. De garantstelling wordt alleen aangesproken, als de marktpartij niet aan haar financiële verplichtingen kan voldoen en vervalt na vijf jaar of als er minimaal 40 procent dekkingsgraad is gehaald.'

Fiat

Pluimveehouder Hugo Bens stond mede aan de wieg van LVCnet en is de huidige voorzitter van de coöperatie. 'Spannend. We hadden gehoopt al voor de zomervakantie een fiat te hebben', reageert hij op de brief van de wethouders.

'Alle pijlen blijven gericht op een uitrol uiterlijk eind 2017. Al het huiswerk is gedaan. Het is nu nog wachten op de marktpartij die een verzoek voor een lening heeft voorliggen bij de bank. Ze moeten daarop nog akkoord krijgen.'

LVCnet zorgt volgens Bens voor een 'upswing'. 'Wij gaan, nog voor de daadwerkelijke aanleg, zorgen voor meer abonnees, zodat we een dekkingsgraad van minimaal 40 procent halen. Nu is dat 32 procent.'

Leefbaarheid

Het glasvezelnetwerk is een impuls voor de leefbaarheid, stelt Bens. 'Als coöperatie willen we met glasvezel van betekenis zijn op het gebied van maatschappelijke diensten. Denk bijvoorbeeld aan ouderen die met een snelle verbinding beter begeleid kunnen worden bij het gebruik van medicijnen of makkelijker contact kunnen hebben met de mantelzorger. En scholen worden op een snelle manier met elkaar verbonden.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer