Bioboeren+naar+Brussel+om+fosfaatrechten
Nieuws
© Mike Schellart

Bioboeren naar Brussel om fosfaatrechten

'Fosfaatrechten onevenredig en marktverstorend. Bio als categorie buiten fosfaatwet plaatsen'. Met die boodschap trok dinsdag een groep biologische melkveehouders naar Brussel voor overleg met de Europese commissie Milieu.

Binnen die commissie zetelt ook het Nitraat Comité, dat binnenkort stemt over wel of geen derogatie voor Nederland. Derogatie is het hete hangijzer, want het houdt direct verband met de Fosfaatwet. Bio-boeren hebben niets aan derogatie, zo stellen ze. Vanuit biologisch oogpunt is dit niet toegestaan.

De financiële schade door de fosfaatwet vinden ze voor biologische melkveehouders enorm. Zij brengen zes kernpunten in bij de Commissie. Rode draad is hun verzoek voor plaatsing als categorie buiten de Fosfaatwet zoals andere veehouderij categorieën.

LNV in gebreke

Volgens de bio-boeren druist de Fosfaatwet in tegen een EU Verordening. In Brussel luiden zij de noodklok: zij stellen het ministerie van LNV in gebreke. Bij de circa 400 biologische melkveehouders in ons land worden 70.000 koeien gehouden.

Het argument van het ministerie is dat ook bio-koeien fosfaat produceren en daarmee hebben bijgedragen aan overschrijding van het plafond. Daarom meedoen met de Fosfaatwet. Kijkend naar de achtergrond van de Derogatiebeschikking is het fosfaatplafond er om verontreiniging van grondwater te voorkomen.

Onder nitraatrichtlijn

Biologische boeren dragen structureel niet bij aan die verontreiniging, omdat zij altijd ruim onder de normen van de EU-Nitraatrichtlijn produceren. De bio-melkveehouderij heeft als geheel geen mest – en fosfaatoverschot, er is eerder een tekort aan mest op sectorniveau, zo luidde hun boodschap in Brussel.
.
Het verplicht investeren in fosfaatrechten bij meer productievolume, om in te spelen op de groeiende vraag naar biologische zuivel, leidt tot een kostprijsverhoging van 16 cent per liter melk. De biologische collega's in andere EU-landen hebben deze kostprijsverhoging niet, zo vinden de ondernemers. Daarmee dis het een verstoring van de Europese markt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  16° / 10°
  40 %
 • Dinsdag
  15° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 7°
  20 %
Meer weer