Groeispurt+in+biomarkt+Europa
Nieuws
© Twan Wiermans

Groeispurt in biomarkt Europa

De Europese markt voor biologische producten zit in een groeiversnelling. Volgens de laatste officiële cijfers gaat het om een jaarlijkse omzet van bijna 33,5 miljard euro.

Dat cijfer is woensdag bekendgemaakt bij de opening van de Biofach, de jaarlijkse vakbeurs voor de biologische land- en tuinbouw in Neurenberg. Het is op basis van gegevens over 2016 berekend door het internationale onderzoeksinstituut FIBL. De groei van de biomarkt bedroeg in een jaar tijd 11,4 procent.

In de EU was in 2016 totaal 12,1 miljoen hectare in gebruik bij biologische boeren en tuinders, 8,2 procent meer dan in het voorgaande jaar. Zo'n groeicijfer is volgens FIBL niet eerder gerealiseerd.

Bij de arealen per lidstaat staat Spanje met 2 miljoen hectare aan de top, gevolgd door Italië (1,8 miljoen) en Frankrijk (1,5 miljoen). Als het areaal wordt gerelateerd aan de totale oppervlakte van het land, staat Oostenrijk bovenaan. Daar is 21,9 procent van de land- en tuinbouw biologisch.

Biologisch is al lang geen nichemarkt meer maar 'mainstream'

Christian Schmidt, Duitse landbouwminister

Sterke uitbreiding

Bij de opening van de Biofach benadrukte de Duitse landbouwminister Christian Schmidt nog eens dat zijn land inzet op een sterke uitbreiding van het biologische areaal in de komende jaren. Het moet zo snel mogelijk naar 20 procent.

'Biologisch is al lang geen nichemarkt meer maar mainstream', betoogde Schmidt. Vooral biologische zuivelproducten doen het goed bij de Duitse consument. De verkoop van de populaire lang houdbare melk nam bijvoorbeeld in een jaar toe met 27 procent.

Verdienste groeit ook

De Duitse minister voegde eraan toe dat de verdienste voor de biologisch werkende ondernemers meegroeien, dankzij de relatief goede prijzen. Dat heeft onder meer te maken met de grote vraag naar biologisch voedsel in Duitsland.

In totaal gaat het om een omzet van zo'n 10 miljard euro per jaar. De eigen boeren en tuinders kunnen in die vraag lang niet voorzien.

De verwachting is dat het nieuwe Duitse kabinet sterker dan voorheen met concrete maatregelen gaat inzetten op groei van de binnenlandse bioproductie. Bij landbouwminister Schmidt, lid van de Beierse CSU, bleef het de afgelopen jaren veelal bij mooie woorden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 13°
  10 %
 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 16°
  70 %
Meer weer