Forse groei bio in Europa

Het areaal biologische landbouw in Europa blijft groeien. In 2016 is 1 miljoen hectare biologische grond voor het eerst in gebruik genomen.

Forse+groei+bio+in+Europa
© Vion Food

Ter gelegenheid van de BioFach in Neurenberg, van woensdag 14 tot en met zaterdag 17 februari, presenteerden het Duitse onderzoeksinstituut voor biologische landbouw (FiBL), de informatiemaatschappij voor landbouwproducten (AMI) en partners woensdag de evaluatie van de Europese biologische sector over 2016.

In dat jaar werd 13,5 miljoen hectare biologisch geteeld in Europa (Europese Unie: 12,1 miljoen hectare). Met meer dan 2 miljoen hectare is Spanje nog steeds het land met het grootste biologische gebied van Europa, gevolgd door Italië (1,8 miljoen hectare) en Frankrijk (1,5 miljoen hectare).

Weinig groei buiten EU

Daarmee is het areaal voor biologische landbouw in Europa en de Europese Unie met bijna een miljoen hectare toegenomen, wat neerkomt op 6,7 procent in Europa en 8,2 procent in de Europese Unie. Dit betekent dat er buiten de Europese Unie nauwelijks groei is.

De groei was hoger dan in 2015 en aanzienlijk hoger dan in de eerste jaren van het huidige decennium. In 2016 heeft Italië meer dan 300.000 hectare meer geregistreerd dan in 2015 en Frankrijk meer dan 200.000 hectare meer.

Hiermee is biologisch land goed voor 2,7 procent van de totale landbouwgrond in Europa en 6,7 procent in de Europese Unie. In Europa (en wereldwijd) heeft Liechtenstein het grootste aandeel biologische landbouwgrond (37,7 procent), gevolgd door Oostenrijk, het land met het hoogste percentage bio in de Europese Unie.

Negen Europese landen hebben aangegeven dat tenminste 10 procent van hun landbouwgrond biologisch wordt verbouwd.

Bioconsumptie verdubbeld

In Europa besteedden consumenten 41 euro per persoon aan biologische voeding, in de Europese Unie is dit 61 euro. De biologische consumptie per hoofd van de consumentenbestedingen is in het afgelopen decennium verdubbeld. De Zwitsers spendeerden het meest aan biologisch voedsel, met 274 euro per hoofd van de bevolking per jaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
 • Maandag
  3° / 1°
  30 %
Meer weer