Wiebes+kan+niet+heksen+met+schadeprotocol
Nieuws
© DIRK HOL

Wiebes kan niet heksen met schadeprotocol

Groningers die schade melden door aardbevingen, moeten niets met de NAM te maken hebben. Dat vindt minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat.

Wiebes overlegt woensdag hierover met de regio, maar het schadeprotocol ligt er niet binnen twee weken, waarschuwt hij. 'Ik kan niet heksen.' Dat zei de minister dinsdagavond in het spoeddebat in de Tweede Kamer over de afhandeling van mijnbouwschade.

Sinds maart vorig jaar ligt er geen schadeprotocol meer, omdat de invloed van de NAM als veroorzaker en oplosser van schade te groot was, stelden inwoners. Schademeldingen stapelen zich hierdoor op.

Overleg

Het Gasberaad en de Groninger Bodembeweging stapten dinsdag uit het overleg over een nieuw schadeprotocol. Zij vinden dat er nog te veel uitgangspunten van de NAM in staan en er te weinig is gekeken naar het conceptplan van de regio dat ze vorig jaar oktober ontwikkelden.

Wiebes heeft woensdag overleg met deze partijen hierover, hij verwacht er met de regio uit te komen, gaf hij aan. 'Het schadeprotocol is geen Haags gebeuren', beklemtoonde hij.

Loket

De minister wil naar een loket waar alle Groningers naar toe kunnen, waar een onafhankelijke schadebeoordeling plaatsvindt door experts en nadrukkelijk niet door belanghebbenden als de NAM en de minister.

'We moeten onafhankelijk en passend de schade afhandelen. Het is niet passend om Groningers tegenover de NAM zetten. Mocht de NAM een probleem zijn, dan is dat mijn probleem, aan de achterdeur.'

Volgens Wiebes is het echter onmogelijk dat er binnen twee weken een schadeprotocol ligt, de wens van veel partijen. 'We nemen de tijd die nodig is. Het is ingewikkeld. Maar ik wil de maatschappelijke organisaties niet onder druk zetten.'

Emmen

PvdA-Tweede Kamerlid Henk Nijboer riep ook dat de schades door bevingen in Emmen ook meegenomen moeten worden in het nieuwe schadeprotocol. 'De cirkel moet niet bij de provinciegrens eindigen.' De minister zegde toe de suggestie mee te nemen. 'Zo precies ben ik nog niet geweest in de oordeelvorming.'

De bewindsman gaat zich er bovendien hard voor maken dat de eerdere schadegevallen dezelfde rechten krijgen. 'Het stuit mij tegen de borst als de bestaande gevallen onder de NAM blijven vallen. Dat zou me vies tegenvallen van mezelf.'

Gaskraan

Het merendeel van de politieke partijen wil de gaskraan dichtdraaien naar 12 miljard kuub per jaar. Met die gaswinning is volgens toezichthouder SodM het risico op bevingen nihil.

VVD-Tweede Kamerlid Dilan Yesilgöz-Zegerius wilde dinsdagavond geen getallen noemen. 'Ik ga hier geen getallen noemen voor applaus. Het is niet zo dat, als we morgen de gaskraan dichtdraaien, de problemen opgelost zijn. Dan zitten we in de kou.'

Rutte

Het Groningse SP-Tweede Kamerlid Sandra Beckerman miste Rutte tijdens het debat. 'Dit had een debat moeten zijn met de minister-president. Onbestaanbaar dat hij er niet is.' Deze woorden konden rekenen op luid applaus vanaf de publieke tribune vol Groningers.

'Ik heb me nog nooit zo verdrietig, zo boos, zo verraden en misschien zo wanhopig gevoeld als deze week. Dat deze aardbevingen geen domme pech zijn, doet zoveel pijn. Keer op keer hebben we gedemonstreerd. We zijn meerdere malen naar de rechter gegaan om te vechten voor onze veiligheid', begon ze haar betoog.

'Geschreeuwd, gevloekt en gehuild hebben we. Kies voor veiligheid, in plaats voor winst. Nu heeft de regering het weer laten gebeuren. In maart wil die met plannen komen, terwijl Staatstoezicht op de Mijnen code rood aangeeft. Binnen twee weken moet de minister met maatregelen komen.'

Beu

'We moeten uit de huidige impasse komen', vindt CDA-Tweede Kamerlid Agnes Mulder. 'We verlangen zo intens na daden. We zijn het allemaal beu dat er nog geen schadeprotocol. Voor 1 februari moet er overeenstemming zijn over het protocol. Veel mensen moeten de schadevergoeding voor de heldeuren weghalen. Dat hoor ik te vaak. Dat brengt bedrijven naar de financiële afgrond.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  21° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  30° / 15°
  10 %
Meer weer