LTO+sluit+niet+aan+bij+Stichting+Boerenbelang+Mijnbouwschade
Nieuws
© Anjo de Haan

LTO sluit niet aan bij Stichting Boerenbelang Mijnbouwschade

LTO Noord wil het afhandelen van aardbevingsschademeldingen en megaclaims gescheiden houden van de belangenbehartiging. De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) en Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) gaan daarom samen verder met Stichting Boerenbelang Mijnbouwschade.

Dat blijkt na een overleg dinsdag tussen NMV, NAV en LTO Noord in Leeuwarden. Een van de doelen van de stichting is de mijnbouwschade van alle boeren in de provincie Groningen bundelen om tot snelle schade-uitkering door waardedaling te komen. Bovendien willen ze een megaclaim indienen, gaven ze onlangs aan op een informatieavond in Delfzijl.

LTO Noord wil samenwerken in het aardbevingsdossier met de twee andere organisaties, maar wil het afhandelen van schademeldingen en megaclaims gescheiden houden van de belangenbehartiging.

Boerenschades

Volgens advocaat Bertil Westers die overleg voert om boerenschades af te handelen haalt een claim die de NMV en NAV willen indienen het niet bij de rechter. NMV en NAV lanceerden hun ideeën onlangs op een informatieavond in Delfzijl.

'Er zit heel veel emotie bij. De onderbouwingen zijn er niet. Een megaclaim bekt lekker, maar wat is een megaclaim? Gaat dat om miljoenen euro's of miljarden? Iedere boer is weer anders, iedere zaak ook. Dat kun je niet over een kam scheren.'

Complexe schadegevallen

Sinds 2012 heeft Westers 150 complexe schadegevallen behandeld. 'In 80 procent van de gevallen zijn de zaken opgelost. In de meeste gevallen van ten gunste van boer, daar lagen keurig onderbouwde schadeverordeningen aan ten grondslag. Dat maakt het makkelijker om de NAM of anderen te overtuigen. Vijf zaken lopen nog bij de rechtbank. Maar daar ben ik ook positief over.'

Volgende week is meer bekend hoe NVM en NAV tot een snelle uitkering willen komen. Advocaten buigen zich nu over de verdere invulling, laat akkerbouwer Berend Jan Westerdijk namens de stichting weten.

Goed signaal

LTO Noord regio Noord-bestuurder Alma den Hertog geeft aan dat de drie organisaties samenwerken daar waar het kan. 'Een samenwerking op het gebied van belangenbehartiging voor de getroffen boeren is een goed signaal richting de agrosector en de politiek. Voor LTO Noord is belangenbehartiging de basis.'

Dat gaat over alle facetten van schadecompensatie en het versterken van de positie van de agrosector in het aardbevingsgebied, geeft ze aan. 'Voor het uitvoeren van het tienpuntenplan om de schade bij boeren aan te pakken, is al veel inzet gepleegd en gerealiseerd. Nu gaat het erom dat we de belangen van de landbouw optimaal borgen in het nieuwe schadeprotocol dat Wiebes begin februari presenteerde.'

Tegen elkaar uitspelen

Westerdijk vindt het jammer dat LTO Noord niet mee wil in de stichting. 'We moeten zorgen dat we niet tegen elkaar uitgespeeld worden, maar juist met elkaar optrekken.'

LTO Noord houdt 5 maart een informatiebijeenkomst over verdere ontwikkelingen rond de schadeafhandeling in het aardbevingsgebied..

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  16° / 10°
  75 %
 • Maandag
  18° / 15°
  50 %
 • Dinsdag
  11° / 8°
  40 %
Meer weer