LTO Noord zet zwaar in op 'agrotafel' bij overleg mijnbouwschade

LTO Noord zet bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat zwaar in op een eigen overlegtafel voor de landbouw rond de afwikkeling van mijnbouwschade. Dat maakte LTO Noord-regiobestuurder Alma den Hertog maandagavond bekend tijdens een informatieavond in Middelstum.

LTO+Noord+zet+zwaar+in+op+%27agrotafel%27+bij+overleg+mijnbouwschade
© DIRK HOL

'We gaan er vaart achter zetten. Boeren hebben een bedrijf te voeren. Dat kan niet wachten op langdurige processen en procedures', beloofde Den Hertog de 175 aanwezige boeren. Een van de doelen van de agrotafel is kennis over de agrarische sector te bundelen en hiermee tot een vlottere schadeafhandeling te komen.

Boeren gaven ook aan de vertegenwoordiging van de landbouw te missen in het nieuwe schadeprotocol. 'De schadeafhandeling in de landbouw is zeer complex. Het kent heel andere problematiek dan een rijtjeshuis', stelde een aanwezige boer.

Stoom en kokend water

Dat beaamde voorzitter van het Groninger Gasberaad en oud-melkveehouder Jan Wigboldus. 'Het nieuwe schadeprotocol is er met stoom en kokend water gekomen. Maar het is nog niet compleet. We gaan alles op alles zetten om een agrotafel te realiseren. Zeker gezien het feit dat 80 procent van het grondoppervlakte in Groningen agrarisch is'.

Sinds januari ligt er een nieuw schadeprotocol. De grootste verandering is dat de NAM in het nieuwe schadeprotocol buiten de deur is gehouden en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat meer een vinger in de pap krijgt bij het afhandelen van de schades.

Registreren

Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO) gaat de schades registreren. Inmiddels wordt er in het centrum van Groningen een call centre ingericht. 'Ik ken RVO. En de meesten in de zaal ook', maakte oud-melkveehouder Wigboldus zonder al te veel woorden duidelijk.

Over de afwikkeling van de oude schades die tot 31 maart 2017 zijn ingediend is de voorzitter van het Groninger Gasberaad somber. 'Die moet de NAM afhandelen. Daarover zit ik met mijn handen in het haar. Het komt niet verder; het is een groot probleem om oude schades afgewikkeld te krijgen. We proberen er dagelijks grip op te krijgen. Maar wij moeten onze beperkingen op dit terrein kennen. Het gaat een heel moeilijk traject worden. Het is het disfunctioneren van de democratie.'

Achterdeur

In totaal zijn er nog 6.000 schademeldingen die moeten worden opgelost. Hoeveel van deze schades agrarisch gerelateerd is, is niet bekend. 'De overheid zou deze schades moeten overnemen en het met de NAM aan de achterdeur moeten regelen', vindt Wigboldus. De partijen hopen volgende week meer duidelijkheid te krijgen hoe de oude schades worden afgehandeld.

Bij de boeren is de frustratie meer en meer te merken. Zij eisen een snelle aanpak. Begrijpelijk vindt LTO Noord-beleidsmedewerker Taeke Wahle. 'De schadedossiers gaan onder de huid zitten. Je wilt verder met je bedrijf, dus je wilt dat dit soort zaken opgelost worden. In veel gevallen heeft het bijna drie jaar geduurd voordat er een oplossing kwam. 'We zijn straks allemaal dood en begraven voordat het opgelost is', merkte een aanwezige op die meer duidelijkheid wilde over de termijn waarbinnen de schades zijn opgelost. .

Gaswinning

Wigboldus kan echter geen tijdspad aangeven. 'Het grote probleem is dat er te weinig kennis voorhanden is van aardbevingsschade door gaswinning. We zijn beperkt. De heren onderzoekers die allerlei voorspellingen doen, denken er verstand van te hebben. Maar hun conclusies raken vaak kant noch wal.'

Akkerbouwer Egbert de Vries vindt het een goede zaak dat LTO Noord wat meer druk op de ketel zet. 'LTO Noord heeft de neiging om te praten. Dat is ook goed. Maar een beetje druk erop zetten kan soms ook zaken vooruit helpen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 7°
  10 %
 • Zaterdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer