Boerenbelang+Mijnbouwschade+mikt+op+vierhonderd+deelnemers
Nieuws
© Anjo de Haan

Boerenbelang Mijnbouwschade mikt op vierhonderd deelnemers

De pas opgerichte Stichting Boerenbelang Mijnbouwschade mikt op vierhonderd deelnemende boeren om te komen tot een snelle schadeafhandeling. Dat werd donderdagavond duidelijk op een bijeenkomst van NMV en NAV over de stichting in Uithuizen.

Tot nu toe hebben zich zo'n tien boeren gemeld, schat voorzitter van de NAV Teun De Jong. 'Dat is echt te weinig. Boeren zijn sceptisch. Ze wachten af. Waarom zou er nu wel wat gebeuren als ze tot nu toe hebben moeten vechten? Maar met het nieuwe schadeprotocol zijn er ook weer kansen, zeker als we er voor kunnen zorgen dat de landbouw daar straks ook goed in is vertegenwoordigd'

Ook de opkomst van twintig boeren donderdag in Uithuizen viel tegen. Op een onlangs gehouden bijeenkomst in Delfzijl kwamen 350 mensen af. De Jong wijt het lage aantal naast de terughoudendheid van boeren ook aan het weer. 'Melkveehouders hadden te kampen met bevroren leidingen.'

Samenwerkingsverband

De stichting werd onlangs opgericht door Nederlandse Melkveehouders Vakbond en de Nederlandse Akkerbouw Vakbond. De Jong omschrijft de stichting als 'samenwerkingsverband voor het redden van boerderijen'.

De stichting gaat zich richten op bundeling van de schades om tot snelle schadeafhandeling te komen. Het herstellen van lekkende mestkelders vraagt op dit moment aandacht volgens stichtingsvoorzitter Berend-Jan Westerdijk. 'Iedere mestkelder in Groningen is verscheurd. Het is een tragedie.'

Welles-nietesspel

Met een raamwerkcontract moet helder worden aangeven wat aardbevingsgerelateerde schade is, vindt De Jong. 'We hopen hiermee dat het welles-nietesspel over schade voorbij is. Slecht onderhoud of stormschade valt hier bijvoorbeeld niet onder', benadrukte hij. Hij verwacht dat het raamwerk er over ongeveer een half jaar staat. 'Daarna kan iedere boer individueel verder met de schadeafwikkeling.'

Het stichtingsbestuur stuurde deze week een brief naar minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat en Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit met het verzoek voor een gesprek over de problematiek. Hierin adviseert het de ministers om onder andere te komen tot een opkoopfonds van boerderijen die te koop staan.

Gefaald

Volgens enkele boeren in de zaal is het echter verstandig om eerst het gesprek met Wiebes af te wachten. En daarna pas te gaan procederen. 'Naar de rechter gaan is in eerste instantie niet de bedoeling, volgens De Jong. 'Dan hebben we beiden gefaald.'

Vrijdagochtend schuift de stichting aan bij de Klankbordgroep Mijnbouwschade. LTO Noord liet vorige week niet aan te haken bij de stichting, maar wel te willen samenwerken op andere fronten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  15° / 11°
  10 %
 • Zondag
  14° / 13°
  90 %
 • Maandag
  12° / 8°
  20 %
Meer weer