MKZ treft Chinese schapen

In de West-Chinese provincie Henan is op een schapenbedrijf mond- en klauwzeer (MKZ)uitgebroken. Twaalf schapen overleefden dit niet.

MKZ+treft+Chinese+schapen
© pixabay

De overige 1.182 schapen op dit bedrijf werden geruimd om de verspreiding van de besmettelijke ziekte te beperken. Het gaat hierbij vermoedelijk om een op zichzelf staand geval, de oorzaak is onduidelijk. Ook andere maatregelen worden genomen om te zorgen dat niet meer bedrijven worden getroffen. Zo zijn een beschermingsgebied en een toezichtgebied ingesteld Verder worden bedrijven gescreend en zijn er extra maatregel rond reiniging en desinfectie.

De registratie is in China niet zo goed als in Nederland. Terwijl het officiële rapport van de Wereldorganisatie van Diergezondheid, OIE, praat over het ruimen van 1200 schapen, blijkt dat de ziekte in het laboratorium is vastgesteld bij geiten op ditzelfde bedrijf. Dat meldt vermeld in hetzelfde OIE-rapport.

Opwarming aarde

De laatste jaren komt vaker MKZ voor, nogal eens met een niet aanwijsbare oorzaak. Volgens sommige klimaatwetenschappers komt dit mede door de opwarming van de aarde. Bij ingevroren in bijvoorbeeld het poolgebied lag het virus vast in het ijs. Nu dit smelt, komt het virus vrij. Het kan vorst overleven.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer