Weinig melkveehouders wijzigen rantsoen bij klauwproblemen

Melkveehouders zijn zich bewust van het belang van klauwgezondheid, maar maken nog onvoldoende gebruik van voedingsmaatregelen om klauwproblemen te voorkomen.

Weinig+melkveehouders+wijzigen+rantsoen+bij+klauwproblemen
© Koos van der Spek

Dit blijkt uit een online onderzoek dat de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) in januari heeft uitgevoerd onder 164 Nederlandse melkveehouders.

Bij klauwproblemen kiest 85 procent van de melkveehouders ervoor om direct te bekappen. Veruit de meeste veehouders zien het belang van snel ingrijpen om erger te voorkomen. 42 procent van de melkveehouders laat zijn koeien minimaal eens in de twee weken door een desinfecterend voetbad lopen.

Rantsoen

Daar staat tegenover dat veehouders kansen laten liggen om klauwproblemen te voorkomen. Hoewel ongeveer de helft van de veehouders met de voeradviseur overlegt bij klauwproblemen, zegt een op de vijf veehouders bij klauwproblemen het rantsoen aan te passen.

'Klauwproblemen komen nooit uit de lucht vallen', verklaart Menno Holzhauer, rundveedierenarts bij GD. 'Veel afwijkingen ontwikkelen zich in een periode van maanden. Preventieve maatregelen zijn daarom van groot belang voor een goede klauwgezondheid. Voeding speelt daarbij een heel belangrijke rol. Genoeg biotine, zink en mangaan in het rantsoen zijn belangrijk, dit zorgt voor soepele en sterke klauwen en helpt daarmee klauwproblemen te voorkomen.'

Tankmelkonderzoek

De GD heeft een nieuw tankmelkonderzoek ontwikkeld waarbij biotine, zink en mangaan worden gemeten. Met dit onderzoek, Klauwgezondheid Tankmelk, weten melkveehouders zeker of de voorziening van deze vitamine en spoorelementen voldoende is voor de vorming van sterke, gezonde klauwen en kunnen ze indien nodig bijsturen via het rantsoen.

Holzhauer: 'In het onderzoek gaf 45 procent van de respondenten aan interesse te hebben in Klauwgezondheid Tankmelk. Ik vind dit heel positief, omdat het aangeeft dat veel melkveehouders stappen willen nemen om klauwproblemen verder terug te dringen om zo de prestaties en duurzaamheid van hun veestapel te verbeteren.'

Vervelend

Het belang van een goede klauwgezondheid staat bij de ondervraagde melkveehouders als een paal boven water. Van de ondervraagde melkveehouders waardeerde 91 procent het belang van klauwgezondheid met een 8 of hoger, op een schaal van 1 tot 10.

Het meest vervelende gevolg van een slechte klauwgezondheid vinden de melkveehouders de pijn die koeien ondervinden: 91 procent geeft aan dit onaangenaam voor hun dieren te vinden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  6° / -6°
  10 %
 • Donderdag
  5° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  10 %
Meer weer