Rapport+maakt+gehakt+van+voorstel+waterheffingen
Nieuws
© Persbureau Noordoost

Rapport maakt gehakt van voorstel waterheffingen

De plannen voor een nieuw heffingensysteem van de waterschappen kloppen boeren en tuinders onterecht geld uit de zak. Die conclusie staat in een rapport van onderzoeksjournalist Geesje Rotgers en wetenschapper Jaap Hanekamp.

Het rapport is gemaakt naar aanleiding van de voorstellen die de Commissie Aanpassing Belastingstelsel (CAB) deed voor een nieuw heffingenstelsel waarbij het principe 'de vervuiler betaalt' beter tot z'n recht komt. Dat leidt onder meer tot een forfaitaire heffing voor uit- en afspoeling van landbouwgrond van 1 vervuilingseenheid per hectare.

Rotgers en Hanekamp stellen dat de landbouw door de waterschappen geheel onterecht verantwoordelijk wordt gesteld voor 60 procent van de vermestende stoffen in het oppervlaktewater. Een aandeel van 40 procent voor nitraat en 20 procent voor fosfaat zou volgens hen realistisch zijn.

Veel uit buitenland

Het rapport wijst onder meer op de aanzienlijke instroom vanuit het buitenland. Zo is 75 procent van het nitraat en 53 procent van het fosfaat in het oppervlaktewater afkomstig uit de omringende landen.

Het principe dat de vervuiler betaalt is volgens de onderzoekers niet gerelateerd aan de kosten die door de waterschappen worden gemaakt. En er is geen mogelijkheid voor individuele ondernemers om bij minder vervuiling een verlaging van de heffing te krijgen.

Het rapport is dinsdag overhandigd aan landbouwwoordvoerders in de Tweede Kamer en aan de Unie van Waterschappen. De studie is gefinancierd door de Stichting Mesdag Zuivelfonds.

Heel erg ingewikkeld

Directeur Albert Vermue van de Unie van Waterschappen reageerde dat de plannen van CAB niet meer dan 'suggesties' zijn. Hij noemt de pogingen om te komen tot een ander heffingensysteem 'heel erg ingewikkeld'.

LTO Nederland stelt dat boeren geen verontreinigingsheffing moeten gaan betalen voor vervuiling waar zij geen invloed op hebben gehad. 'Wij zien geen enkele rechtvaardiging om te betalen voor niet beïnvloedbare vervuiling', aldus bestuurder Trienke Elshof.

Het standpunt van LTO is al eerder in een overleg met de Unie van Waterschappen verduidelijkt. Elshof geeft aan dat het rapport van het Mesdagfonds extra argumenten geeft om tegen de eerder gepresenteerde plannen te zijn.

Definitief voorstel later

Afgelopen weekend werd bekend dat de definitieve voorstellen van de CAB niet deze maand maar pas in juni worden gepresenteerd. Het duidt er op dat de binnengekomen reacties aanleiding zijn voor een herbezinning.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  10° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  13° / -1°
  10 %
 • Zondag
  19° / 3°
  10 %
Meer weer