EU+staat+hogere+noodhulp+voor+boeren+toe
Nieuws
© Peter Smit

EU staat hogere noodhulp voor boeren toe

De Europese Commissie wil lidstaten ruimere mogelijkheden geven om boeren en tuinders in financiële problemen te helpen. Het maximale steunbedrag per ondernemer gaat omhoog naar 25.000 euro.

Nu mogen lidstaten over een periode van drie jaar nog 15.000 euro steun geven zonder eerst toestemming te hoeven vragen aan Brussel. De Europese Commissie presenteerde vrijdag een voorstel om dat met 10.000 euro te verhogen.

Volgens Landbouwcommissaris Phil Hogan was dergelijke steun de afgelopen jaren bijzonder nuttig in crisissituaties. Het grote voordeel is dat overheden snel kunnen reageren. Ze hoeven niet te wachten op een goedkeuringsprocedure in Brussel.

Verzoek van lidstaten

Verschillende lidstaten hadden bij de Europese Commissie aangedrongen op verruiming van de mogelijkheid om ondernemers in liquiditeitsproblemen bij te staan. Daar wordt nu gehoor aan gegeven, al komen er wel regels om te voorkomen dat de steun leidt tot marktverstoringen.

Een van de voorstellen is om alle verstrekte steun centraal in Brussel te registreren.De komende zes weken kunnen belanghebbenden reageren op de plannen. Komende zomer zou de nieuwe regeling van kracht moeten worden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 12°
  70 %
Meer weer