Europees GGO-voorstel dat impasse moet doorbreken in impasse

Weinig Europese landbouwonderwerpen zijn zo polariserend als het gebruik van genetisch gemodificeerde organismen (ggo's). Zelfs een voorstel dat een einde had moeten maken aan impasses, bevindt zich in een impasse.

Europees+GGO%2Dvoorstel+dat+impasse+moet+doorbreken+in+impasse
© Europese Commissie

Deze week duizend dagen geleden stelde de Europese Commissie voor om de regels omtrent toelating van ggo's aan te passen. Lidstaten zouden ggo's als ingrediënt voor voedsel en veevoer mogen weren, ook al hebben deze het benodigde EU-stempeltje. De commissie hoopte zo de lidstaten te weerhouden van dwarsliggen bij toelatingsaanvragen. Die lopen telkens vast omdat er, vanwege onthoudingen, geen meerderheid voor of tegen is.

Het plan uit april 2015 werd echter finaal afgebrand omdat het in de Europese binnenmarkt praktisch niet haalbaar was. Producten mogen immers vrij de grens over. Het Europees Parlement verwierp het voorstel in oktober 2015. De landbouwministers toonden zich ook sceptisch.

Verworpen

Officieel heeft de Europese Raad het voorstel nog steeds niet verworpen. EU-voorzitter Bulgarije laat weten het dossier de komende periode niet op de agenda te zullen zetten. 'Het zit vast in de raad', concludeerde Eurocommissaris Frans Timmermans deze week.

De commissie maakt geen aanstalten om het voorstel in te trekken, hoewel ze dat met andere kansloze voorstellen wel deed. De commissie heeft formeel gelijk dat de raad een officieel standpunt moet innemen, maar volgens D66-europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy zou het beter zou zijn als de commissie het plan door iets beters vervangt.

Belofte ingelost

Op zijn vroegst wordt dat eind 2019, na de verkiezingen voor het Europees Parlement en het aantreden van een nieuwe commissie. Huidig commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zal zeggen dat hij zijn belofte heeft ingelost om tijdens zijn ambtsperiode iets aan de ggo-impasse te doen.

Gerbrandy denkt dat Juncker heus wel wist dat zijn voorstel gedoemd was te mislukken. En ondertussen heeft de commissie onlangs zes typen ggo's goedgekeurd, zonder oordeel van de lidstaten. Die kwamen er onderling opnieuw niet uit.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer