Belgi%C3%AB+mag+fipronilboeren+compenseren
Nieuws
© Twan Wiermans

België mag fipronilboeren compenseren

De Europese Commissie staat België toe om pluimveehouders, die getroffen zijn door de fipronilcrisis, te compenseren. Dat heeft het dagelijks bestuur van de Europese Unie dinsdag bekendgemaakt.

De Belgische regering had toestemming gevraagd om een compensatiefonds van 21.842.304 euro op te zetten. Daarnaast had de Waalse regionale regering toestemming gevraagd voor een fonds à 350.000 euro. Belgische pluimveehouders kunnen een beroep doen op de fondsen tot 30 april 2018. Ze kunnen kosten declareren voor bijvoorbeeld de vernietiging van eieren of het opruimen van besmette mest.

De Europese Commissie laat weten dat behalve België geen andere landen – dus ook Nederland niet – toestemming hebben gevraagd voor een vergelijkbaar fonds. Toestemming was nodig voor dergelijke compensatiemiddelen om te voorkomen dat EU-lidstaten in de interne markt oneerlijke concurrentie met elkaar bedrijven.

Belastingbetalers

Beide fondsen zullen betaald worden uit middelen van Belgische belastingbetalers, er is dus geen Europees geld mee gemoeid. Het Nederlandse ministerie van Landbouw staat op het standpunt dat schade veroorzaakt door het handelen van private partijen niet wordt gecompenseerd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 4°
  90 %
 • Donderdag
  5° / 3°
  40 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
Meer weer