Eurocommissaris+zuinig+met+verhogen+EU%2Dafdracht
Nieuws
© Europese Commissie

Eurocommissaris zuinig met verhogen EU-afdracht

Eurocommissaris Günther Oettinger (Begroting) wil de afdracht van lidstaten aan de EU verhogen tot maximaal 1,15 procent van het bruto binnenlands product (BBP). Nu is dat maximaal 1 procent.

Oettinger zei dat donderdag in Den Haag tijdens een gesprek met Kamerleden. Hij wijst het idee van de Franse president Emmanuel Macron af om de bovengrens door te schuiven naar 2 of 3 procent van het BBP.

Met een kleine verhoging is volgens de Eurocommissaris een 'complete' EU-meerjarenbegroting te maken met nieuwe prioriteiten, als tegelijkertijd de stofkam gaat door bestaande uitgaven. Hij gaf niet aan wat dat betekent voor het landbouwbudget.

Begroting wordt compromis

Oettinger wilde in gesprek met de Kamerleden als voorbereiding op de Europese meerjarenbegroting die hij eind mei zal presenteren. Hij beloofde dat hij alle wensen uit Nederland zal meenemen, maar dat de uiteindelijke begroting een compromis moet worden dat aanvaardbaar is voor alle lidstaten.

'Ik heb een meerderheid nodig in het Europees Parlement en unanimiteit in de Europese Raad. Dat is niet makkelijk, maar om zover te komen verzamel ik nu posities', aldus de Eurocommissaris.

Flexibiliteit

Hij riep Nederland en de andere lidstaten op tot flexibiliteit. 'Als Europa het niet eens wordt over de volgende meerjarenbegroting, speelt dat leiders als Poetin, Erdogan en Trump in de kaart. Wilt u dat?'

Weer

 • Maandag
  5° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  7° / 2°
  70 %
 • Woensdag
  10° / 6°
  60 %
Meer weer