Voedselexport+Europese+Unie+stijgt
Nieuws
© Peter Smit

Voedselexport Europese Unie stijgt

De Europese Unie (EU) heeft vorig jaar voor 137,9 miljard euro aan voedsel geëxporteerd naar derde landen. Dat is 5,1 procent meer dan in het voorgaande jaar.

De import van voedsel steeg ook, maar in een lager tempo. Daardoor resulteert een handelsoverschot van 20,5 miljard euro, zo heeft de Europese Commissie maandag bekend gemaakt.

Bij de uitvoer ging er vooral meer naar de Verenigde Staten (+ 6 procent), Rusland (+ 16 procent) en verschillende Aziatische landen. De VS namen voor 1,2 miljard euro meer af dan in 2016, Rusland voor 892 miljoen euro. Flinke groei werd met name genoteerd bij de export van wijn, melkpoeder, babyvoedsel gedistilleerd en voedsel voor huisdieren.

Minder export granen

Daar staat tegenover dat de export van granen en van varkensvlees tegenviel. Door minder verkoop van graan daalde met name de export naar Saudi Arabië (-12 procent), Egypte (- 25 procent) en Marokko (-10 procent).

De Europese invoer van voedsel steeg met 4,5 procent naar een waarde van 117,4 miljard euro. Indonesië en Oekraïne deden het veruit het beste met een invoerwaarde die 1,4 miljard respectievelijk 1,2 miljard euro groter was dan in 2016.

Meer import palmolie

Het succes van Indonesië is met name te danken aan de sterk gegroeide EU-import van palmolie. Van dit product kwam vorig jaar 19 procent meer de EU binnen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 13°
  10 %
 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 16°
  70 %
Meer weer