Vogelgriep op pluimveebedrijf in Oldekerk

Op een pluimveebedrijf in het Groningse Oldekerk is zondag vogelgriep van het type H5 vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant van de vogelgriep.

Om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het bedrijf geruimd. In totaal gaat het om circa 36.000 vleeskuikenouderdieren. In een straal van 1 kilometer rond het bedrijf liggen geen andere bedrijven. Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voert de ruimingen uit.

In het gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf in Oldekerk liggen nog twee andere bedrijven. Deze bedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep. Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in een zone van 10 kilometer rond het bedrijf in Oldekerk.

Slachterij

Ook de slachterij van 2 Sisters-Storteboom in Kornhorn bevindt zich in de zone van 10 kilometer en kan vanwege het instellen van de maatregelen niet slachten. Wellicht kan de slachterij na een negatieve uitslag van de screening weer opgestart worden door het instellen van een corridor.

Een vervoersverbod heeft betrekking op pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. Alle huidige landelijke maatregelen, zoals de ophokplicht, blijven onverkort van kracht.

Voorzitter Eric Hubers vreest grote vervolgschade door verlenging van de ophokplicht en daardoor afwaardering van vrije-uitloopeieren.

• Klik hier voor dossier Vogelgriep

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  35° / 18°
  10 %
 • Zondag
  33° / 20°
  10 %
 • Maandag
  33° / 21°
  20 %
Meer weer