Risico+op+afwaardering+vrije%2Duitloopeieren
Nieuws
© Twan Wiermans

Risico op afwaardering vrije-uitloopeieren

'De kans bestaat dat opnieuw vrije-uitloopeieren worden afgewaardeerd tot scharreleieren', zegt pluimveevoorzitter Eric Hubers van LTO Nederland.


Door de recente uitbraak van vogelgriep in Oldekerk wordt de al bestaande ophokplicht voor pluimvee verlengd. De kans is groot dat dit langer duurt dan 16 weken en dan mag een ei niet meer als vrije-uitloopei worden afgezet.
In 2016 kwam een groot aantal pluimveehouders in de problemen, doordat de ophokplicht na een serie vogelgriepuitbraken 22 weken duurde. Dat was veel langer dan de regels voor vrije-uitloop toelaten. Daardoor werden deze eieren afgewaardeerd en afgezet op de markt voor scharreleieren of als industrie-eieren. Het ging destijds om een schadepost van 11 miljoen euro.

Oldekerk

Sinds november vorig jaar worden eieren afgewaardeerd na een ophokplicht van 16 weken. Hubers vreest dat dit scenario nu uit gaat komen. De huidige ophokplicht geldt al ruim 11 weken sinds uitbraak van vogelgriep vorig jaar op 8 december bij een eendenbedrijf in Dronten.

'De commissie van deskundigen was net in overleg met het ministerie over het opheffen van de ophokplicht. Daar is nu natuurlijk geen sprake meer van', stelt Hubers vast.

De LTO-voorman is bang voor marktverlies voor Nederlandse legpluimveehouders. 'Wij kunnen straks mogelijk geen vrije-uitloopeieren leveren. Andere landen zullen in dat gat springen.'

Hygiëneprotocol

De uitbraak in Oldekerk laat volgens Hubers zien dat het zeer moeilijk is om om zich tegen het vogelgriepvirus te wapenen. 'Het getroffen bedrijf heeft vleeskuikenouderdieren. Voor dergelijke bedrijven gelden zeer zware hygiëneprotocollen.'

Wel lag het bedrijf dicht bij een vaart. Dat betekent volgens Hubers dat de kans groot is dat de bron van het virus bij wilde watervogels ligt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  21° / 13°
  50 %
 • Maandag
  25° / 13°
  10 %
 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
Meer weer