Paprikateler+Alton+blij+met+aansluiting+warmtenet
Achtergrond
© Bert Hartman

Paprikateler Alton blij met aansluiting warmtenet

Marcel Numan van NH Paprika in Heerhugowaard heeft vorige week een overeenkomst gesloten met afval- en energiebedrijf HVC in Alkmaar voor de levering van warmte voor de komende twaalf jaar. Een belangrijk mijlpaal voor de tuinder persoonlijk, maar tegelijk ook voor het hele glastuinbouwgebied Alton.

Het proces om het warmtenet van de HVC door te trekken naar het tuinbouwgebied was taai, maar Numan en zijn collega's zijn doorzetters. Net als gebiedscoördinator Dave Vlaming van Ontwikkelingsbedrijf NHN die het traject heeft begeleid, meent Numan.

'Als individuele tuinder is een project als dit bijna niet te behappen. Er komt zoveel bij kijken en er hangt zoveel van af, dat is niet voor te stellen. Dave is altijd rustig gebleven en heeft op het juiste moment steeds de goede vragen gesteld of partijen aangesproken. Dat heeft er mede voor gezorgd dat het uiteindelijk is gelukt,' vertelt Numan, tevens voorzitter van de Ondernemersvereniging Alton (OVAL).

Duurzaamheid

Aanleiding voor de oprichting van de OVAL, enkele jaren geleden, vormde een bezoek aan een energiecluster in Bergschenhoek. 'Veel kwekers in Alton hadden het lastig, met name in de rozenteelt, wat hier destijds een van de belangrijkste gewassen was. Met enkele ondernemers hebben we de koppen bij elkaar gestoken, waarbij duurzaamheid en energie hoog op de agenda kwamen te staan', zegt Numan.

Het is best spannend om in zo'n proces te worden meegezogen

Marcel Numan, paprikateler in Heerhugowaard

'Het enthousiasme direct na de excursie bleef bestaan. Dat werkte aanstekelijk, want meer collega's sloten zich aan en ook de HVC meldde op het vlak van restwarmte het nodige te bieden te hebben.'

Inventariseren

De interesse is groot, zeker ook vanwege de gunstige tarieven die dan nog de ronde doen. Besloten wordt om de telers onafhankelijk van elkaar de warmtebehoefte te laten inventariseren.

'Er zitten onderling nog flinke verschillen tussen de tuinders,' vertelt Numan. 'Op zich paste ons warmtegebruik van meet af aan perfect in het totale plaatje dat er toen lag. Ook wat de HVC aan warmte kon bieden, hoewel die capaciteit ook al verder toeneemt.'

Belichting

Numan is de enige groentekweker in het gebied en een van de weinigen die het gewas niet belichten. 'Mijn energieplaatje ziet er anders uit. Een WKK-installatie draait ook om te kunnen belichten. Als het gas eraf gaat, zouden die kwekers de stroom moeten inkopen, wat behoorlijk prijzig is. Toch is al becijferd dat het ook voor hen op termijn rond te rekenen is', zegt hij.

'Alleen kunnen ze daar niet op wachten vanwege de subsidie die is gekoppeld aan de bio-energiecentrale van HVC, waaruit de aanleg van het warmtenet wordt gefinancierd. Alles moet 1 januari 2019 draaien, anders gaat het geld kosten.'

Duurzame karakter

In de weken voorafgaand aan de contractondertekening is ook Numan voortdurend blijven rekenen. 'Het is best spannend om in zo'n proces te worden meegezogen. Uiteindelijk is het me niet eens direct om extra winst te doen, maar veel meer om het duurzame karakter. Het is goed richting onze afnemers om daar stappen te maken.

Gaandeweg het traject is Numan voor verrassingen geplaatst. 'Dat is ook logisch, omdat het een relatief nieuw fenomeen is. Dat leidt soms tot onverwacht hoge kostenposten, zoals het afkoppelen van de elektra- en gasaansluiting door de netbeheerder.'

Twaalf jaar

Toch is de paprikateler overwegend optimistisch over het perspectief. 'De looptijd is minimaal twaalf jaar. Over zo'n langere periode is het effect ongetwijfeld positief. Helemaal zeker is dat niet, maar ik ben wel zo reëel dat ik die garanties ook niet heb, als ik op gas blijf telen. Wat dat betreft houden energiekeuzes voor een glastuinder ook altijd iets van speculeren in zich. Wel denk ik dat we nu de risico's iets inperken, doordat de pieken en dalen in de prijs wat afvlakken.'

Uiteindelijk moet Alton in 2030 energieneutraal opereren, zo luidt de ambitieuze doelstelling van gemeente Heerhugowaard.

Boost

'Het warmtenet geeft Alton sowieso een boost. Straks kunnen ook andere bedrijven aantakken. Het maakt dit gebied duurzamer en brengt ons verder. We zijn nog aantrekkelijker voor andere ondernemers om zich te vestigen. De eersten mochten we al begroeten. Daarnaast volgen we andere duurzame sporen, zoals de toelevering van CO2 en de inzet van geothermie.'

De feitelijke ondertekening is een opluchting voor Numan. 'Alle ogen waren op ons gericht. Tenminste zo voelde het. Meerdere collega's benadrukten al dat voor hen die leiding er ook absoluut moest komen. Dat gaf wel een bepaalde druk. Nu kunnen we ons richten op de omschakeling', zegt hij.

Back-up

'We houden één installatie nog intact, als een soort back-up. Ook op advies van de HVC, om volgend jaar bij een eventuele calamiteit geen teeltverlies te lijden. Desondanks zal er de komende maanden nog veel op ons afkomen. Toch zie ik dat met vertrouwen tegemoet.'

Weer

 • Dinsdag
  9° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  9° / 8°
  95 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  55 %
Meer weer