LTO+vindt+dat+er+meer+nodig+is+dan+extra+SDE
Achtergrond
© Nieuwe Oogst

LTO vindt dat er meer nodig is dan extra SDE

Voor de subsidieregeling SDE+ voor duurzame energie is volgend jaar 12 miljard euro beschikbaar, 3 miljard meer dan in 2016. LTO Nederland vindt dat een goede ontwikkeling, maar dringt aan op meer maatregelen om de ontwikkeling van duurzame energie in de land- en tuinbouw te versnellen.

Minister Henk Kamp (EZ) maakte deze week het SDE+ budget voor 2017 bekend. Hij stelt zowel in het voor- als het najaar een bedrag van 6 miljard euro beschikbaar. Volgens Kamp draagt de SDE+ 'in belangrijke mate' bij aan het behalen van de doelstelling om in 2020 14 procent hernieuwbare energie te realiseren.

LTO reageert positief. Tegelijk wijst de organisatie erop dat de SDE+-regeling initiatiefnemers prikkelt zo laag mogelijke subsidies aan te vragen.

'Daardoor is de daadwerkelijke realisatie van projecten zeer uitdagend. Vooral grote partijen buiten de agrarische sector vergalopperen zich nog weleens door in te steken op te lage subsidiebedragen', legt LTO-specialist Harry Kager uit.

Salderingsregeling

Kager stelt dat de ontwikkeling van duurzame energie verder versneld zou kunnen worden. 'Zo willen we duidelijkheid over de toekomst van de salderingsregeling voor kleinschalige opwekking na 2020. Ook maatregelen gericht op extra biomassaketels en -productie in de intensieve veehouderij kunnen zoden aan de dijk zetten.'

Boeren en tuinders werken bij de opwekking van energie steeds vaker samen met andere plattelandsbewoners, betoogt Kager. 'Daarom zou het goed zijn om sterker in te zetten op de ontwikkeling van boer-burgercoöperaties voor energieopwekking en te stimuleren dat lokale boeren en burgers kunnen investeren in windprojecten. Daardoor zal het draagvlak flink toenemen.'

Landbouw wil graag

De versnelling die dat kan opleveren, kan Kamp wel eens hard nodig hebben om in 2020 op 14 procent hernieuwbare energie te komen. 'De agrarische sector wil graag haar bijdrage leveren. De regionale LTO-organisaties hebben veel deskundigheid in huis om boeren en tuinders te begeleiden. Maar we verwachten dan ook wel wat van de overheid', aldus Kager.

Minister Kamp reageert afwijzend op een voorstel van de PvdA om in de SDE+ een hogere subsidie beschikbaar te stellen voor kleinschalige windprojecten. LTO vindt dat jammer. Het zou volgens Kager net het beslissende duwtje kunnen zijn om met name in West- en Noord-Nederland meer projecten van de grond te krijgen. 'Anders is kostenreductie heel moeilijk en gaat het niet gebeuren.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
Meer weer