Contract+ondertekend+voor+aansluiting+Alton+op+warmtenet
Nieuws
© Bert Hartman

Contract ondertekend voor aansluiting Alton op warmtenet

Glastuinbouwgebied Alton in Heerhugowaard wordt eind dit jaar aangesloten op het warmtenet van afval- en energiebedrijf HVC in Alkmaar. Woensdagmiddag ondertekende kweker Marcel Numan van NH Paprika het contract voor de aansluiting van zijn twee bedrijfslocaties.

Landbouwgedeputeerde Jaap Bond is verheugd met de mijlpaal voor de glastuinbouw in Noord-Holland. 'Het versterkt de positie van het kassencomplex bij Heerhugowaard, maar tegelijk ook die van de glasdriehoek in Noord-Holland Noord met Agriport A7 en Het Grootslag.'

En een belangrijke stap in de verduurzaming van de sector, stelt provinciaal glastuinbouwbestuurder Peter Raven van LTO Noord. 'De aanlevering van restwarmte, maar ook het inzetten CO2 uit andere bedrijfstakken en de ontwikkelingen op het gebied van geothermie geven de glastuinbouw in onze provincie een mooie boost.'

Leidingentracé

Volgende maand wordt een begin gemaakt met de aanleg van het 8,5 kilometer lange leidingentracé naar Alton. 'Naast de glastuinbouw kunnen ook woningen, kantoren, bedrijfspanden en andere voorzieningen in onze gemeente de komende jaren op het warmtenet worden aangesloten', stelt verantwoordelijk wethouder Monique Stam.

De toekomst van Alton zag er in de crisis nog slecht uit, maar het is nu op weg een voorbeeld voor verduurzaming te worden

Gebiedscoördinator Dave Vlaming van Ontwikkelingsbedrijf NHN

In november 2017 committeerde de gemeenteraad van Heerhugowaard zich aan de afspraak om de komende tien jaar tenminste 2.500 woningen aan te sluiten op het warmtenet. Voor de HVC ook een belangrijke voorwaarde om de leidingen in noordelijke richting te verwezenlijken.

• Bekijk ook: Warmtenet HVC en Alton nadert ontknoping

'Gelijk aan 60.000 zonnepanelen'

Het totale warmtenet meet nu zo'n 30 kilometer en telt 6.000 aansluitingen wat de komende jaren ruimschoots moet worden verdubbeld. 'De aansluiting van NH Paprika staat qua verduurzaming jaarlijks gelijk aan de aanleg van 60.000 zonnepanelen op het dak', zegt HVC-directeur Arjan ten Elshof, waarmee hij die aantakking in perspectief plaatst.

NH Paprika is met 11 hectare paprika's en 5 miljoen kuub gas per jaar nu de grootste gasgebruiker in het Altongebied. De aansluiting op het warmtenet levert een forse verduurzaming op, vergelijkbaar met het jaarverbruik van circa 4.000 woningen.

In één klap

'Waarschijnlijk ben ik daarmee straks in één klap de meest duurzame paprikakweker van Nederland en klaar voor de stappen die veel glastuinbouwbedrijven nog moeten maken', stelt Numan, die ook voorzitter is van de Ondernemersvereniging Alton (OVAL).

Numan roemt de rol van Ontwikkelingsbedrijf NHN in het proces als onafhankelijke gebiedscoördinator. 'Er zijn hier veel partijen bij betrokken, waaronder ondernemers, provincie, gemeenten, Rabobank, Stivas, RVO, LTO Noord en uiteraard de HVC. Het is gelukt om de neuzen dezelfde kant op te krijgen en te houden, en dit gebied zo toekomstbestendig te maken.'

Brede samenwerking

Dave Vlaming van Ontwikkelingsbedrijf NHN erkent dat het warmtenet er is gekomen dankzij de brede samenwerking tussen overheden en bedrijfsleven, die de handen ineen hebben geslagen voor verduurzaming van de glastuinbouw in het Alton-gebied. 'De toekomst van dit kassengebied zag er in de crisis van 2008 nog slecht uit, maar Alton is nu op weg een voorbeeld voor verduurzaming en kringlooptuinbouw te worden.'

De aanleg van het warmtenet betekent een grote en langverwachte doorbraak, stelt Vlaming vast. 'Het perspectief op de komst van het warmtenet maakte al dat bedrijven meer geïnteresseerd zijn te investeren en dat ondernemers uit het buitengebied naar hier willen verplaatsen.'

• Bekijk ook het dossier Energie

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  6° / 1°
  30 %
 • Vrijdag
  4° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  40 %
Meer weer