Weinig+stikstof+in+de+bodem+aan+het+begin+van+het+jaar
Nieuws
© William Hoogteyling

Weinig stikstof in de bodem aan het begin van het jaar

De stikstofcijfers vallen in de eerste periode van 2018 met tussen de 2 tot 45 kilo stikstof (N) per hectare beduidend lager uit dan de 15 tot 100 kilo stikstof in andere jaren.

'Het is koud en erg nat geweest. Hierdoor mineraliseert weinig tot geen stikstof en als er al stikstof is, vervluchtigt dat bij natte omstandigheden', zo verklaart Arjan Reijneveld, productmanager bij Eurofins Agro.

In de laag tot 30 centimeter vindt Eurofins Agro gemiddeld net iets meer dan 5 kilo per hectare. 'Dat is heel erg weinig. Dit hebben we andere jaren nog niet gezien, vertelt Reijneveld.

'Koude en regen zorgen er voor dat stikstof niet mineraliseert. Het bodemleven is immers nog niet actief', zegt de productmanager. 'Daarnaast spoelt de aanwezige stikstof uit of vervluchtigd bij neerslag/natte velden.'

Stikstofgift

Het stikstofgehalte kan op veel percelen worden bijgestuurd door een stikstofgift. Het is belangrijk dat telers daarbij goed letten op de weersomstandigheden en vochtigheid van de percelen.

Reijneveld: 'Als de percelen zo nat blijven als nu, is het beter om, als je het land al op kan en waar mogelijk, de stikstof in meerdere etappes te geven. Anders vervluchtigt de stikstof direct weer. Houd ook kalium (K) in de gaten, we zien dat K op de lichtere gronden is uitgespoeld, maar op de zwaardere gronden zien we meer K.'

Factoren

Het lijkt erop dat een combinatie van factoren leidt tot minder beschikbaar stikstof in het voorjaar: vanggewassen consumeren stikstof, door intensieve regenbuien spoelt stikstof uit en in natte omstandigheden vervluchtigt stikstof. Daar komt bij dat door de lagere dierlijke mestgiften en meer compost de kwaliteit van de bodemorganische stof verandert, waardoor deze minder makkelijk mineraliseert.

Al met wordt het steeds belangrijker de situatie in de bodem te monitoren. Dat kan onder andere met BodemCheck. In BodemCheck worden niet alleen NO3, NH4 (Nmin) gemeten, maar ook S, K, Mg, B en sporen. Alle metingen geven de direct beschikbare bodemvoorraad ('wat ligt er op bord') weer.

Bij het bemestingsadvies wordt tevens rekening gehouden met het soort gewas dat verbouwd gaat worden en zowel de beschikbare voorraad (bordbepaling) als de capaciteit van de bodem om nutriënten na te leveren. Wat de bodem zelf kan naleveren, hoeft een teler aan het begin van de teelt niet door bemesting toe te dienen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer