Sleepslangen gaat boven verwachting goed

Loonbedrijf Boven uit het Groningse Finsterwolde reed woensdag 500 kuub mest uit bij melkveebedrijf Stoker und Nijman in het Duitse Jemgum, bij Leer. Dat ging boven verwachting goed.

Sleepslangen+gaat+boven+verwachting+goed
© Koos van der Spek

Boeren in Duitsland mogen sinds 16 januari mestuitrijden als ze een ontheffing hebben. Vanaf 1 februari kan het zonder ontheffing. 'We hebben op de meest begaanbare en droge stukken mest geïnjecteerd.

Dat ging boven verwachting goed. Het is verschrikkelijk nat', stelt Arnout Teuben van het loonwerkbedrijf. Volgende week gaat het loonbedrijf met drie sleepslangcombinaties naar Duitsland. 'Boeren hebben geen keuze. Het was een natte herfst. De mestkelders zitten overvol.'

In de vingers krijgen

Het loonwerkbedrijf heeft zo'n dertig tot veertig klanten in Duitsland, sommigen zitten 80 kilometer van Finsterwolde af. 'Wij zitten 10 kilometer van de grens af dus zijn er zo. In Duitsland komt het sleepslangen op. Ze proberen het in de vingers te krijgen. Maar Nederland loopt twintig jaar voorop als het gaat om sleepslangen en precisielandbouw.

Wat opvalt is dat bij veel melkveehouders schuim uit de roostervloer komt, soms wel een halve meter, geeft Teuben aan. 'Over de oorzaken lopen de meningen uit een. Sommige wijten het aan het spoelpatroon, anderen denken dat het aan het klimaat ligt.'

Kelders vol

Vanaf half februari gaat het loonbedrijf ook in Nederland aan de slag. 'Hier zitten de kelders ook vol. De agrarische ondernemers kunnen niet wachten totdat het idealer weer is om mest uit te rijden. Ze moeten wel.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer