Twee loonwerkers kopen samen mesthaspelsysteem

De loonwerkers Gerard Schnieders en Jos Muller hebben samen een gebruikte Veenhuis Rotomax mesthaspelsysteem gekocht. De machine moet achthonderd draaiuren per jaar maken. Dat is een hele uitdaging.

Twee+loonwerkers+kopen+samen+mesthaspelsysteem
© Han Reindsen

'In Nederland draaien zes Rotomax mesthaspelcombinaties. Of het bij ons gaat lopen, moet nog blijken. Het is de eerste Veenhuis Rotomax in het Noorden. Onze klanten kennen de voordelen ten opzichte van andere sleepslangsystemen niet. De Rotomax heeft een grote capaciteit, de slang sleept niet tijdens het bemesten en de lage bandendruk is bodemvriendelijk', zegt Gerard Schnieders (58).

Bemesten met een Veenhuis Rotomax mesthaspelsysteem vraagt nieuw een investering van zo'n 800.000 euro. 'Ongeveer twee keer zo duur als een zelfrijdende bemester', aldus Jos Muller (26). 'Financieel kan dat niet voor een klein loonbedrijf. Daar komt bij dat je drie man personeel nodig hebt. Daarom gaan we samenwerken.'

Stage gelopen

Muller heeft als zestienjarige stage gelopen bij Loonbedrijf Schnieders in Ter Apelkanaal. Daarvoor werkte hij bij melkveehouders, onder andere om grond van kuilbulten af te halen. Voor dat werk kocht hij als vijftienjarige een oude kraan, waarmee Muller ook in tuintjes van burgers ging werken. Dat was het begin van wat nu Muller Grondverzet in Emmer-Compascuum is.

De boer mag kiezen voor een uurtarief of een kuubprijs, wat voor hem of haar het goedkoopste is

Jos Muller, Muller Grondverzet in Emmer-Compascuum

Muller: 'Veehouders willen het liefst de grond laten bemesten met een sleepslang. We hebben toen samen naar de mogelijkheden gekeken. In eerste instantie zagen we het financieel en qua arbeid niet zitten. Later hebben we vijf sleepslangcombinaties bekeken. De Veenhuis Rotomax met haspel moest het worden, ook al kost een normaal sleepslangsysteem maar de helft.'

Vennootschap onder firma

Voor de samenwerking hebben Muller een Schnieders een vennootschap onder firma (vof) opgericht. Schnieders: 'De samenwerking moet zich nog bewijzen. We hebben in ieder geval 100 procent vertrouwen in elkaar, anders moet je er niet aan beginnen. Qua werk sluiten de loonbedrijven op elkaar aan en zijn we geen concurrenten.'

Om het investeringsbedrag binnen te perken te houden, is ervoor gekozen om een gebruikte Veenhuis Rotomax uit Zeeland te kopen. 'We hebben alle slijtdelen vervangen. Technisch gezien is de machine weer als nieuw. Aan het frame kun je zien dat het gaat om een gebruikte machine, maar dat heeft geen invloed op het werk', zegt Schnieders.

Vroeg het land in

In principe kunnen Schnieders en Muller vanaf 1 februari in de akkerbouw aan het werk gaan. Schnieders: 'Vooral in het begin van het seizoen is er naar verwachting veel vraag naar deze machine, want het is de enige die vroeg het land in kan. Voor de akkerbouwers kan dat belangrijk zijn, want hoe eerder ze mest uitrijden hoe meer ze per kuub toe krijgen.'

Omdat bij de Veenhuis Rotomax de slang op- en afrolt van de haspel, sleept de slang niet over de grond. Dit voorkomt stuiven en bulldozeren van de grond. 'Op dit moment brengt de wintertarwe niet veel op. Akkerbouwers gebruiken daarom liever drijfmest dan kunstmest. Uit die hoek verwachten we veel vraag', zegt Schnieders.

Hogere grasopbrengst

Uit de veehouderij komen vanaf 16 februari waarschijnlijk de meeste klanten, die meerdere keren per jaar hun percelen grasland willen laten bemesten. Muller: 'Door tijdens het bemesten water aan de drijfmest toe te voegen, is de opname van nutriënten beter en de ammoniakuitstoot minder. Uit onderzoek van Wageningen University & Research blijkt dat dit tot 14 procent hogere grasopbrengst kan geven.'

Schnieders en Muller gaan alle percelen van klanten met gps inmeten. Met een app op de smartphone is precies in beeld te brengen wat de situatie ter plaatse is. 'Medewerkers kunnen een dag voor het bemesten alles in gereedheid brengen. Als een boer niet thuis is, kunnen we ons toch redden', zegt Muller, die streeft naar een laag tarief. 'De boer mag kiezen voor een uurtarief of een kuubprijs, wat voor hem of haar het goedkoopste is.'

Gewaagde stap

De achthonderd draaiuren per jaar zijn vooral in het eerste jaar een grote uitdaging. 'De investering is een gewaagde stap', zegt Schnieders. Zijn zoon Richard (23) wordt de vaste machinist op de haspel. 'Met deze investering hebben we een goede stap gezet om het relatief kleine loonbedrijf voort te zetten.'

De Veenhuis Rotomax mesthaspelcombinatie heeft een capaciteit van maximaal 300 kuub per uur. De bemester heeft een werkbreedte van 12 meter en rijdt met een snelheid van 5 tot 6 kilometer per uur. De schijven zitten per twee op een element. De afstand tussen de pompunit en de bemester mag 2,2 kilometer zijn. Met een extra investering is die afstand te vergroten.

Trekker

Voor de bemester staat een 175 pk trekker. 'Op deze trekker kunnen grote banden met een hoogte van 2,05 meter en een breedte van 0,90 meter. Met een drukwisselsysteem kunnen we de bandendruk verlagen tot zo'n 0,5 bar', legt loonwerker Gerard Schnieders uit.

De Rotomax is voorzien van een schuifas. Ook hier kunnen de banden met een drukwisselsysteem naar 0,5 bar. De hele combinatie heeft daardoor een lage bodemdruk. Door de knikdissel is de machine wendbaar op de kopakker. Dit belast de bodem minimaal.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 11°
  70 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer