Ketenvereniging+sierteelt+opgericht
Nieuws
© FloraHolland

Ketenvereniging sierteelt opgericht

Een groep kwekers en handelaren heeft een sierteeltvakvereniging voor de keten opgericht.

Onder de naam Flora Futura wil de vereniging op een laagdrempelige en praktische manier de belangen van de leden behartigen en kennis uitwisselen. Daarbij worden jaarlijks thema's uitgekozen die de aandacht krijgen. In het eerste jaar van het bestaan zijn dat digitalisering, het versterken van de veilingklok en het optimaliseren van de keten.

'We hebben voor het eerst kwekers en handelaren in een organisatie verenigd', zegt voorzitter Rémi van Adrichem van Flora Futura. De oprichters kennen elkaar van de actiegroep 'Behoud de plantenklok' die vorig jaar met succes streed tegen de afschaffing van de fysieke plantenklok bij bloemenveiling Royal FloraHolland.

Gemeenschappelijk

Volgens Van Adrichem, eigenaar van RM Plants in Amstelveen, groeide tijdens de actie voor het behoud van de plantenklok bij de initiatiefnemers het besef dat telers en kopers veel gemeenschappelijke belangen hebben. Dat deed hen besluiten de vakvereniging in het leven te roepen.

Leden van Flora Futura kunnen tijdens speciale bijeenkomsten en via een daarvoor ontwikkeld virtueel platform van de vereniging over de thema's discussiëren. Omdat kwekers van en handelaren in sierteeltproducten lid zijn, zullen veel thema's gerelateerd zijn aan de marktplaats, zegt de voorzitter.

Toekomst

De toekomst van de sierteeltketen staat eveneens hoog in het vaandel. 'Hoe krijgen we de jeugd naar de tuinbouw, is bijvoorbeeld een belangrijk onderwerp.' Waar mogelijk zal Flora Futura aanhaken bij bestaande initiatieven.

De officiële oprichting van Flora Futura is eind maart tijdens een kick-off, waarin de vereniging wordt gepresenteerd en het 'opstartbestuur', zoals Van Adrichem het noemt, zich voorstelt. Tijdens een algemene ledenvergadering die een jaar naar de oprichting wordt gehouden, wordt een nieuw bestuur gekozen.

Stemrecht

Alle leden krijgen gelijk stemrecht, ongeacht de grootte van het bedrijf. 'Bij ons geldt niet het recht van de sterkste, maar de kracht van de individuele ondernemer.'

Tot halverwege deze week - de inschrijving was toen enkele dagen open - hadden zich zo'n dertig bedrijven aangemeld, aldus de voorzitter. Hij verwacht, gezien de hoeveelheid kwekerijen en handelsbedrijven die zich solidair hebben verklaard, dat de vakvereniging zo'n 150 leden gaat tellen. Zij betalen het eerste jaar een startcontributie van 375 euro. Daarna kost het lidmaatschap 475 euro.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  23° / 9°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 14°
  70 %
 • Woensdag
  18° / 12°
  50 %
Meer weer