Exporteurs bloemen en planten positief voor 2018

Voor 2018 gaan Nederlandse exporteurs uit van een verdere toename van de exportomzet voor bloemen en planten.

Exporteurs+bloemen+en+planten+positief+voor+2018
© Hilde Boelema

Het exportrecord van 6 miljard euro in 2017 betekent een stijging van bijna 5 procent ten opzichte van 2016. Voor komend jaar verwachten handelsorganisatie VGB en marktinformatiebureau Floridata opnieuw een exportgroei. Maar wel gematigder dan afgelopen jaar.

December was in 2017 de enige maand waarin de exportomzet in bloemen (-1 procent) en planten (-0,5 procent) kromp in vergelijking met 2016. Deze lagere exportwaarde schrijven de exporteurs toe aan minder handelsdagen. Ook zorgden slechte weersomstandigheden met vorst en sneeuw voor een terugval in de afzet.

Vijftien kwartalen groei

Wel was het afgelopen kwartaal sinds begin 2014 het vijftiende kwartaal op rij met een groei voor de export van bloemen en planten. Sinds 2002 is de bloemen- en plantenexport vanuit Nederland in waarde meer dan verdubbeld.

Ondanks de afnemende afzetgroei is de sierteeltsector vooral optimistisch over 2018. De aantrekkende economie biedt perspectief, te meer daar dichtbijgelegen markten nog niet verzadigd zijn. Opvallend is de toename van de verkoop van sierteeltproducten naar Oost-Europese bestemmingen.

Grotere spreiding

Positief is verder de grotere spreiding van afnemende landen. Nederland exporteert inmiddels bloemen en planten naar meer dan 120 landen. De top-10 van afnemende landen was afgelopen jaar goed voor 80 procent van de exportomzet. Voorgaande jaren was dat 82 procent.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer