Consultatie+voor+behoud+van+bestuivers
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Consultatie voor behoud van bestuivers

De Europese Commissie zoekt ideeën om het aantal bestuivende insecten op peil te houden. Tot 5 april kan iedereen deelnemen aan een publieke consultatie.

Karmenu Vella, Eurocommissaris voor Milieu, Maritieme Zaken en Visserij, wijst op wetenschappelijke rapporten die een verdere achteruitgang van bestuivers zoals bijen en vlinders voorspellen. Dat kan volgens haar leiden tot een jaarlijkse derving in de voedselproductie ter waarde van 15 miljard euro.

Eén op de tien vlinder- en bijensoorten in Europa wordt nu al in het voortbestaan bedreigd. 'Het is tijd om in actie te komen', aldus Vella. 'Anders zal de komende generatie een hele hoge prijs betalen.'

Plannen indienen

De komende maanden mogen wetenschappers, boeren en tuinders, milieuorganisaties en burgers op de EU-website plannen indienen om verbetering te brengen in de situatie. De Europese Commissie wil vervolgens met een actieplan komen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  19° / 8°
  20 %
 • Zondag
  20° / 10°
  40 %
 • Maandag
  17° / 12°
  70 %
Meer weer