'Stop boeren als criminelen te behandelen'

Er is steeds meer kritiek op de aanpak van de I&R-fraude door het ministerie van Landbouw. Bij de informatielijnen van LTO Noord, ZLTO en LLTB komen honderden telefoontjes binnen van boeren wiens bedrijven door kleine en onbewuste onzorgvuldigheden op slot zijn gezet.

%27Stop+boeren+als+criminelen+te+behandelen%27
© Dirk Hol

'Ik ben zeer teleurgesteld in het optreden van de overheid. Ik ben de eerste om te zeggen dat echte fraudeurs moeten worden aangepakt. Maar nu gaan we echt de verkeerde kant op. Hier wordt een hele beroepsgroep schuldig verklaard. Ze moeten stoppen boeren als criminelen te behandelen', zegt voorzitter Marc Calon van LTO Nederland.

De boosheid van melkveehouders richt zich vooral op de wijze waarop de overheid haar onderzoek verricht. De datacontroles leveren soms maar een klein foutje in het I&R-systeem op, maar vervolgens wordt wel een bedrijf op slot gezet. Een veelgehoorde klacht is dat bij het verkeerd afboeken van een dood geboren kalf automatisch ook alle meerlingen op een melkveehouderij als verdacht worden beschouwd.

Onschuld bewijzen

'Duizenden bedrijven worden geblokkeerd en moeten hun onschuld bewijzen. En dat op basis van een cross check waarvan het de vraag is of die wel altijd klopt. Dit is schieten met een kanon op een mug. Dit moet ophouden', vindt Calon.

Dit is schieten met een kanon op een mug

Ook in de Tweede Kamer neemt de kritiek op de aanpak van landbouwminister Carola Schouten toe. SGP-Kamerlid Roelof Bisschop vroeg haar in een algemeen overleg of de wijze van communiceren niet voor een verkeerde beeldvorming zorgt. Schouten ging niet mee in deze zienswijze. 'Ik heb steeds gesproken over vermoedens van fraude en over onregelmatigheden in het I&R-systeem. Het feit dat er iets fout zit, blijkt wel te kloppen.'

Meer duidelijkheid

SGP, VVD en CDA willen dat de minister snel meer duidelijkheid geeft over de exacte omvang van de I&R-fraude. Ze zegde toe dat te doen voor dat het Kamerdebat over de I&R-fraude plaatsvindt. De datum daarvan is nog onbekend.

• Klik hier voor dossier I&R-fraude Melkvee

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  18° / 8°
  20 %
 • Donderdag
  18° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  15° / 11°
  25 %
Meer weer