CRV%3A+koppeling+met+I%26amp%3BR%2Dsysteem+werkt+vlekkeloos
Nieuws
© Twan Wiermans

CRV: koppeling met I&R-systeem werkt vlekkeloos

De werking van de koppeling tussen het CRV-stamboekregistratiesysteem en het I&R-systeem is geborgd en werkt vlekkeloos, stelt voorzitter Peter Broeckx van CRV. Hij stelt dat de RVO verantwoordelijk is voor het I&R-systeem en het functioneren hiervan.

Hij vervolgt dat de coöperatie er alles aan doet om haar leden te helpen, maar dat de mogelijkheden beperkt zijn. 'We zullen ons tot het uiterste inspannen om de ten onrechte geblokkeerde bedrijven zo snel mogelijk gedeblokkeerd te krijgen. Ook wij vinden dat er zo snel mogelijk een onderscheid moet worden gemaakt tussen veehouders die een foutje hebben gemaakt en veehouders die hebben gefraudeerd.'

'We hebben de afgelopen dagen veel moeite gedaan om met RVO en NVWA in gesprek te komen over wat we mogen doen om veehouders te ondersteunen. Wij hebben hiervoor ook voorstellen gedaan en ideeën aangedragen. Op dit moment gelden echter strikte juridische kaders. RVO houdt zelf de controle. Wij mogen momenteel geen gegevens verstrekken aan veehouders en dit frustreert mij mateloos. We blijven echter met de overheid in gesprek en hopen snel duidelijkheid te krijgen', vervolgt Broeckx.

Peter Broeckx.
Peter Broeckx. © CRV

Wat betekent dit in de praktijk? 'RVO stelt echter heel duidelijk dat veehouders zelf verantwoordelijk zijn voor het aanleveren van data. CRV mag geen gegevens doorgeven aan RVO of fouten corrigeren. Veehouders die bewijslast nodig hebben om de blokkade van hun bedrijf op te heffen zullen die uit hun eigen administratie moeten halen en vervolgens zelf aan RVO moeten voorleggen.'

Veel vragen vordering

Broeckx signaleert dat er veel vragen bij de klantenservice van CRV binnenkomen over de vordering van gegevens door RVO: 'Ómdat de vordering is gedaan in het kader van onderzoek op verdenking van een economisch delict, mogen we daar geen mededelingen over doen. Het huidige onderzoek naar I&R-fraude is vergelijkbaar met een strafzaak die onder de rechter is.'

Naast CRV zijn er meer partijen die data leveren aan de overheid. weet de voorzitter: 'Denk bijvoorbeeld aan Rendac, slachthuizen en verzamelplaatsen. Deze partijen hebben zelf een rechtstreekse koppeling met het I&R-systeem. Daar zit CRV niet tussen.'

• Klik hier voor dossier I&R-fraude Melkvee

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer