Warmtenet+duurzame+impuls+kassengebied+Alton
Nieuws
© Bert Hartman

Warmtenet duurzame impuls kassengebied Alton

Afval- en energiebedrijf HVC trekt het warmtenet met 8,5 kilometer door naar Alton. Het geeft het glastuinbouwgebied bij Heerhugowaard, dat al flink in de lift zat, nog een extra boost.

Woensdag ondertekende Marcel Numan van NH Paprika in Heerhugowaard een twaalfjarig contract voor de afname van warmte. Dit is cruciaal voor HVC in Alkmaar om de leiding door te trekken. Daarmee is de weg vrij voor andere glastuinders om ook aan te takken. Het paprikabedrijf van 11 hectare is met 5 miljoen kuub gas per jaar nu de grootste verbruiker in het Altongebied.

Volgens provinciaal voorman Peter Raven van LTO Noord Glaskracht is het een mijlpaal voor het Altongebied, dat acht jaar geleden nog in een flinke crisis zat.

Verpaupering

'Door de problematiek in met name de rozenteelt en leegstand lag verpaupering op de de loer. Ondernemers hebben toen de handen ineengeslagen en een gezamenlijke koers voor de toekomst bepaald. Daarbij is voornamelijk ingezet op het onderwerp duurzaamheid. Daar plukt het gebied nu meer en meer de vruchten van.'

Naast de aanvoer van warmte en CO2 als restproducten uit andere bedrijfstakken wordt hard gewerkt aan initiatieven op het gebied van geothermie. Dat alles maakt dat Alton gewilder is bij ondernemers van buitenaf. Onlangs kon het gebied een tweede nieuwvestiger begroeten, terwijl de druk op de nog vrije blokken toeneemt.

Ruimtebehoefte

Raven verwijst naar een onlangs afgeronde gebiedsstudie. 'Daarin hebben we de ruimtebehoefte in Alton geïnventariseerd en in kaart gebracht welke percelen nog resteren. Het wordt krap. Vandaar dat we nadenken over mogelijke uitbreidingslocaties voor kassen.'

Gebiedscoördinator Dave Vlaming van Ontwikkelingsbedrijf NHN is in 2013 door de provincie en de gemeente aangesteld om het in verval geraakte gebied toekomstbestendig te maken.

'Provincie, gemeente, HVC en ook de Rabobank hebben de voorwaarden gecreëerd om Alton een nieuwe impuls te geven. Ondernemers hebben de handschoen opgepakt en zijn ermee aan de slag gegaan. Die publiek-private samenwerking heeft ervoor gezorgd dat ook andere partijen geïnteresseerd zijn geraakt in de nieuwe perspectieven van dit tuinbouwgebied. En die zijn dus goed', zegt Vlaming.

Gaswinning Groningen

Gedeputeerde Jaap Bond onderschrijft die visie. 'De ontwikkelingen rond de gaswinning in Groningen zorgen voor een versnelling in de energietransitie. Alton profiteert nu van de voorbereidingen die eerder zijn getroffen. Het momentum is er. Het gebied staat er goed op.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  26° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  21° / 11°
  20 %
Meer weer